Gyerek

Mit tehet a szülő, hogy ne legyen telefonfüggő a gyerek?

A mai tizenévesek rendkívüli módon képesek függni telefonjuktól. A szülők azonban sokat segíthetnek, hogy az érzelmi stabilitást, boldogságszintet ne egy tárgy, egy telefon határozza meg. Milyen szabályokat érdemes felállítani?
2020. Május 27.
Mit tehetsz, ha telefonfüggő a gyereked? (Fotó: Getty Images)

Adiah Siler, a Parents.com 18 éves szerzője írásában reflektált arra, mennyire függnek a tizenévesek a technológiától, különösen mostanában, és mi történik, ha a szülők elveszik a telefonjukat?

“Először hetedik osztályos koromban kaptam mobiltelefont. Ez néhány évvel azután történt, hogy a barátaim már kaptak telefont, így végre én is újra be tudtam kapcsolódni a beszélgetésekbe, része tudtam lenni a csapatnak. Mielőtt saját mobilom lett, gyakran otthon kellett maradnom, nem mehettem el a közös eseményekre, hiszen nem tudtam garantálni, hogy elérem a szüleimet, ha valamilyen vészhelyzet történik. Amikor megkaptam a telefont, egyszerre képes voltam kommunikálni, és a gondolkodásmódom is örökre megváltozott.

A tizenévesek telefonhasználata kapcsán örökös vita folyik. Sokan vélik úgy, hogy a produktivitás hiányában, ingerszegényen válnak letargikussá a tinédzserek, és soha nem lesznek a társadalom jól funkcionáló tagjai. De ez nem újkeletű dolog: az 1960-as években a társadalom a televíziót okolta, az 1970-80-as években a rockzenét hibáztatták. Értem a mobiltelefon előnyeit és hátrányait. Mióta van saját telefonom, a figyelmem valóban rövidebb ideig tart, gyakrabban vagyok hajlamos izolálni magam a személyes interakciótól, és órákig el tudok veszni a készülékben. A telefon hozzáférést biztosít olyan aktivitási formákhoz, amelyekről eddig nem is tudtam. Megkönnyíti a családdal való kommunikációt, és segíti fejleszteni a függetlenségem is.

A kutatások szerint a telefonok mindent megváltoztattak az életünkben, attól kezdve, hogy ülünk, gondolkodunk, beszélünk, egészen addig, hogy kommunikálunk egymással, hogy továbbítjuk és fogyasztjuk az információt. Sok szülő pedig tart attól, ez hogy hat majd a gyermeke jövője szempontjából. Nem feltétlenül hibáztatom ezért őket – főleg, mivel a COVID-19 világjárvány okozta társadalmi távolságtartás óta a készülékeink még inkább életünk fontos részei, mint korábban. Személy szerint 2 hónapja nem láttam senkit a közvetlen családtagjaimon kívül, és a telefon, a technológia nélkül az önkéntes karantén elviselhetetlen lenne. Abban szeretnék segíteni a tizenévesek szüleinek, hogy megértsék, milyen érzés a telefonfüggőség, és hogy ösztönözzenek minket, kamasz gyerekeiket arra, hogy korlátozzuk a telefonhasználatot, anélkül, hogy ez vitákhoz és büntetéshez vezetne.

Hogy változtat meg minket a technológia?

Egy átlagos tinédzser napi 7 órát és 22 percet tölt a telefonján, míg egy 8-12 év közötti gyermek nagyjából napi 4,5 órát. Sokaknak a telefon érzelmi mankóvá is vált. Több kutatás állítja azt, hogy a közösségi média káros hatással van a tinédzserekre, fokozva a szorongást és az alacsony önértékelést, mások szerint azonban a technológia annyira mélyen beépült a Z generáció életébe, hogy nincs mód arra, hogy egészségesen eltávolítsuk azt. A telefonok segítenek abban is, hogy kapcsolatban legyünk akkor is másokkal, amikor külön kell lennünk. A világjárvány idején telefonjaink életmentőek, és lehetővé teszik azt is, hogy részt vegyünk a digitális tanórákon, vagy lássuk az osztálytársakat, barátokat.

Milyen a telefonfüggőség?

Az én generációm, a Z generáció kütyükkel, eszközökkel nőtt fel, az első iPod 2001-ben jelent meg, míg az első iPhone 2007-ben. Nem ismerjük a mobiltelefonok nélküli életet, soha nem kellett telefonfülkéből beszélnünk, vagy kinyomtatnunk egy térképet. Ha ez a technológia 24 órán át, minden egyes nap hozzáférhető, függőség alakul ki, a használata izgatottságot vált ki, szerotonint szabadít fel, például amikor kapunk egy üzenetet, vagy egy játékban elértünk egy új szintet. A telefonomat nem csak kommunikációra használom, és időnként komoly szorongást tapasztalok, ha nincs nálam, mert nehezemre esik nélküle létezni.

Mi történik, ha a szülők elveszik a telefonunkat?

A Teenmag.com szerint a szülők több mint 65%-a mondta, hogy büntetésként a gyermekétől a telefonját vagy az internetet vonja meg. Habár ez megakadályozhatja, hogy telefont használjunk otthon, de látható negatív hatással is lehet a tinédzserekre.

Hatással van a mentális egészségre

Ha el akarok aludni, gyakran zenét hallgatok, nyugtató videókat nézek, vagy felhívok egy közeli barátot. Kifejlesztettem a saját módszerem, hogy enyhítsem a mentális problémámat és a szorongásomat egy olyan időszakban, amikor az szinte elviselhetetlen – éjszaka. Amikor a szüleim elvették a telefonom, nem tudtam átaludni az éjszakát. Ezért visszavettem a telefonomat (elnézést, anya). A szorongásomat ugyanis ezekkel a módszerekkel tudtam enyhíteni, és szükségem volt rá.

Elszigeteltnek érezhetjük magunkat

Amikor hosszú időn át elvették tőlem éjszakára a telefonomat, úgy éreztem magam, mintha egy szigeten lennék. Nem tudtam a megnyugtató éjszakai rutinomat gyakorolni, kapcsolatba lépni a barátaimmal, amikor arra volt szükségem. Utáltam az érzést, hogy az éppen valamilyen problémákkal küszködő barátaim üzeneteire ébredek, mert nem tudtam nekik segíteni akkor. A beszélgetések nélkülem zajlottak, a kapcsolatomban is szükség volt a változtatásra, hogy lefekvés előtt tudjunk beszélni a párommal. Tizenévesen, ha olyan büntetést kapunk, ami nagyon nem tetszik, meg fogjuk találni a módját, hogy szabályt szegjünk. Megértem, miért kérték tőlem a szüleim, hogy éjszaka ne telefonozzak, de nem az lett a vége, amit reméltek, nem segített, hogy korábban aludni menjek.”

Hogy segíthetnek a szülők?

A szülőknek attól a pillanattól kezdve figyelniük kellene gyermekük telefonhasználatára, amit a gyermek megkapja a telefont, Lisa Damour, klinikai pszichológus, szülői tanácsadó szerint. – Valójában amikor a tizenévesek lobbiznak az első telefonjukért, a szülőknek hatalmas befolyása van arra, mi legyen a szabály, amikor megkapják és használják. Ilyenkor érdemes korlátozásokat hozni, amelyeket idővel lehet enyhíteni – javasolta.Bár a tizenévesek és a felnőttek egyaránt a szokottnál jobban támaszkodnak a technológiára a COVID-19 világjárvány idején, Dr. Damour szerint fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a tizenévesek telefonfüggőségének jeleire. – Aggasztónak találnám, ha egy ennyi idős gyermek nem tud úgy elaludni, szabályozni az érzéseit éjszaka, ha nincs nála a telefonja. Ezt el lehet kerülni akkor, amikor megkapja a gyerek az első telefont, az olyan szabályokkal, mint például hogy tilos a telefon használata a hálószobában, az étkezőasztalnál, a családi idő során, stb. – magyarázta.A szakember szerint a szülőknek érdemes hangsúlyoznia annak fontosságát, hogy nem szabad valamilyen külső dologtól függeni ahhoz, hogy nyugodtnak, érzelmileg biztonságban érezzük magunkat. – Ha a tinédzser nem képes lépéseket tenni annak érdekében – tette hozzá -, hogy a telefonja nélkül tudja szabályozni érzéseit, ebben a szülőnek kell segítenie, vagy találni egy szakembert, aki segítheti ebben.(Cikk forrása: parents.com)