Terhesség

Mit nassoljanak a kismamák?

Szerencsére már senki nem gondolja úgy, hogy a kismamáknak kettő helyett kell ennie, és arról is egyre több információnk van, hogy milyen az ideális étrend a terhesség alatt. Következzen néhány egészséges nassolnivaló!
2018. Május 20.
Az avokádó vitaminokban és egészséges zsírokban gazdag

A kismamák esetében érdemes az étrendet különösen körültekintően összeállítani, nemcsak azért, mert rendkívül fontos, hogy a magzat minden tápanyagot megkapjon a megfelelő fejlődéshez, hanem azért is, mert az anyukának is lehetnek olyan egészségügyi panaszai (pl. gyomorégés, székrekedés), melyeket jól lehet “kezelni” egészséges ételekkel. Emellett előfordulhat az is, hogy a leendő anyukának speciális diétát kell tartania, például terhességi cukorbetegség miatt. A szakemberek általában három nagyobb, és két-három kisebb étkezést javasolnak. Mit érdemes tehát nassolni a terhesség alatt?

Alma, mogyoróvaj és sós keksz

Általában az a legjobb, ha a nassolnivaló több tápanyagcsoportból áll, vagyis fehérjét, szénhidrátot, zsírt és rostokat egyaránt találhatunk benne. Az alma rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre, a mogyoróvaj fehérje- és zsiradéktartalma pedig energiát ad. Természetesen, különböző növényi vajakat (mandula-, kesudió-, mogyoróvaj) és gyümölcsöket (körte, eper) is kombinálhatunk!

Kukoricachips és avokádókrém

Van, amikor valami ropogós, sós, fűszeres nassolnivalóra vágyunk, a kukoricachips és az avokádókrém ideális választás lehet. Az avokádó B-vitaminokban és egészséges zsírokban gazdag, a kukoricachipsnek pedig magasabb a rosttartalma, mint a hagyományos burgonyapehelynek. Az avokádókrém helyett más zöldségkrémeket vagy hummuszt is kipróbálhatunk!

Joghurt gyümölcsökkel és olajos magvakkal

A tejtermékekben lévő kalcium fontos az egészséges csontokhoz, a gyümölcsökben rostokat és vitaminokat találhatunk, az olajos magvak (pl. mandula, kesudió) pedig egészséges zsírokban, proteinben és ásványi anyagokban gazdagok. Érdemes otthon elkészíteni a gyümölcsös joghurtot, a bolti termékekben ugyanis sok a cukor és az adalékanyag.

Diákcsemege

Nemcsak a vizsgára készülőknek lehet jó választás a diákcsemege, vagyis a mazsola (vagy más aszalt gyümölcsök) és olajos magvak keveréke, hanem a kismamáknak is. Jó néhány tápanyagcsoportot megtalálhatunk benne a fehérjéktől és zsíroktól a rostokig, emellett pedig olyan ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz – így például vasat -, melyek nélkülözhetetlenek a magzati fejlődéshez. A diákcsemegét ráadásul viszonylag könnyű szállítani, így mindig lehet nálunk egy kis nassolnivaló.

Smoothie és turmix

A joghurt, tej vagy növényi tej, illetve gyümölcslé alapú, gyümölcsös frissítő italok akár desszertnek is beillenek, de ha zöldségekkel (pl. spenóttal) kombináljuk ezeket, akkor extra adag vitamint és rostot is biztosíthatunk a szervezetünknek. Akár mogyoróvajjal, kakaóval vagy avokádóval is felturbózhatjuk a turmixot, így még táplálóbb lesz!

Sajt, gyümölcs és olajos magvak

Vitaminok, ásványi anyagok, fehérje, rostok és egészséges zsírok – ráadásul az eltérő textúrák, az édes és a sós ízek kombinációja még a legkívánósabb kismamát is kielégítheti. Gyümölcsként választhatunk almát, körtét vagy szőlőt, mellé pedig ehetünk diót, mandulát. Legyünk azonban óvatosak a sajtokkal: az érett sajtokat és a nyers tejből készült termékeket érdemes kerülni! (Cikk forrása: webmd.com)Ezt is érdemes elolvasni: