Terhesség

Mire kell figyelni, ha cukorbetegként vársz babát?

A cukorbetegségben szenvedő nőknél fokozott a kockázata a terhességi szövődményeknek. Mit lehet tenni ilyen esetben, hogy egészséges legyen a terhesség és a kisbaba is?
2019. Augusztus 08.
Mire kell figyelni, ha cukorbetegként vársz babát? (Fotó: iStock)

A kismama számára az egyik legnagyobb veszély a preeklampszia, más néven a terhességi toxémia, amely magas vérnyomással és ödémásodással jár, károsíthatja a májat és a veséket is. Kezelés nélkül a preeklampszia görcsös rohamokat okozhat, amely végzetes lehet a babára és az anyára nézve is. A cukorbeteg kismamáknál magasabb a kockázat a preeklampsziára is.

A terhesség befolyásolhatja közvetlenül az anya cukorbetegségét is, a változó inzulintermelés miatt. A korai időszakban ugyanis a szervezet érzékenyebb lehet az inzulinra, és alacsonyabb lehet a vércukorszint is, ami akár komolyabb eszméletvesztéshez is vezethet.

Ha a kismama cukorbeteg, a csecsemőknél nagyobb a fejlődési rendellenességek kockázata, például a veleszületett, szívet, illetve a központi idegrendszert érintő rendellenességek. A magasabb vércukorszint vetéléshez is vezethet, illetve a halvaszületés esélye is növekszik.

Mire érdemes tehát odafigyelni, ha cukorbeteg az édesanya?

A megfelelő szakember kiválasztása

Ha cukorbetegen tervez valaki kisbabát, akkor ha teheti, még a terhesség előtt érdemes felkeresnie egy olyan diabetológus szakembert, aki erre specializálódott. Ha már a terhesség előtt megkapja a jövendőbeli anyuka a megfelelő ellátást, azzal jelentősen csökkenthető az esetleges komplikációk kialakulásának esélye. Ha a kismama már babát vár, a 8. terhességi hét előtt érdemes felkeresnie a szakembert, aki segíteni tud a megfelelő inzulin- és vércukorszint beállításában.

A terhesség előtt és alatt is tartani kell az egészséges glükózszintet

Létfontosságú, hogy a terhesség előtt és alatt is tartsa a kismama a megfelelő vércukorszintjét, hogy biztonságos legyen a terhessége, és így a vetélés esélye is csökkenjen. Az egészséges glükózszint a növekvő babának is elengedhetetlen egy olyan környezethez, amelyben megfelelően fejlődhet. Reggeli előtt és az étkezések után fontos az otthoni, rendszeres vércukorszintmérés, és ha kiugróak az értékek, konzultálni kell a kezelőorvossal.

Javasolt folátot szedni

A cukorbeteg várandós nőknek javasolt nagyobb mennyiségű, napi 5 mg folátot szedni, hogy ezzel is csökkentség a babánál az idegcső záródási rendellenesség kialakulásának esélyét. Mielőtt elkezdene folátot szedni, a kismamának érdemes egyeztetnie a kezelőorvosával is.

Szedhetők a terhesség alatt is a használt készítmények?

Amint a cukorbeteg kismama megtudja, hogy terhes, fontos, hogy kezelőorvosával egyeztessen arról is, szedheti-e a várandósság idején is a korábban felírt készítményeket. Az inzulin például nem jut át a méhlepényen, de a metformin igen, és számos szájon át szedhető gyógyszerrel lehetnek problémák a terhesség idején.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: