Baba

Mire jó az etetőcumi?

A cumisüveges táplálás során kulcsfontosságú a megfelelő etetőcumi kiválasztása gyermekünk számára. Mit kell tudnunk az etetőcumikról, és mire figyeljünk a vásárláskor?
2019. Június 19.
Mire jó az etetőcumi?

A csecsemők számára a legmegfelelőbb táplálás – minimum hat hónapos korukig – az igény szerinti szoptatás. Ez azt jelenti, hogy a baba mind a táplálék, mind pedig a szopásigényét lehetőség szerint a mellen elégíti ki, méghozzá a saját igényeinek megfelelően.

Vannak azonban olyan élethelyzetek és okok, amikor a szoptatás mellett szükségessé válhat a cumisüvegből való táplálás is, ehhez pedig meg kell ismerkednünk néhány speciális kellékekkel: ide tartozik az etetőcumi is.

Tegyük tisztába a fogalmakat!

A cumi szó hallatán sokszor a gyerek szájában lógó, szép színes termékek jutnak eszünkbe. A cumi szó azonban valójában egy gyűjtőfogalom, amelyen belül alapvetően kétféle csoportot különböztetünk meg: a játszócumit és az etetőcumit.

Az etetőcumit a baba táplálásra használjuk, és fontos hangsúlyozni, hogy kizárólag erre a célra alkalmazzuk, és ne helyettesítsük vele a játszócumit! Tekintsük most át, mit kell tudnunk az etetőcumikról!

Milyen etetőcumit válasszunk?

Etetőcumi vásárlásakor természetesen a legfontosabb szempont, hogy az teljesen biztonságos legyen a kisbaba számára: itt is figyeljünk arra, hogy BPA (Bisphenol A) -mentes, ellenőrzött terméket válasszunk. A BPA az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyet étel- és ital tárolására használatos edényekben is megtalálhatunk, és amely folyamatos használat mellett a cumiból kioldódva rossz hatással lehet a csecsemő szervezetére – olvasható az Ökotárs Alapítvány által működtetett weboldalon.

A cumisüveghez tartozó cumifejek korábban a jellegzetes (sárga színű) latexből készültek, manapság azonban elsősorban szilikon alapanyagúak. A szilikoncumi előnye, hogy tartósabb, tisztább és higiénikusabb hatást kelt, formáját jobban megtartja, de a latexnél keményebb lehet. Ugyanakkor léteznek kifejezetten puha, sőt extra puhaságú szilikon cumik is, amelyek a fiatalabb babák számára ideálisak. A puha, harapásálló cumifej elsősorban az idősebb babák számára lehet megfelelő választás. Az ideális cumifej nem tapad össze, így nem okoz felesleges bosszankodást, és nem kell megszakítani miatta az etetést.

Az etetőcumi formáját tekintve is többféle kialakítású lehet: ferde vagy domború formájú, lapos, széles kialakítású, hosszabb cuclival rendelkező vagy épp kifejezetten a hasfájós babák számára kifejlesztett etetőcumik közül is válogathatunk.

Ha babánk nem fogadja el az általunk kiválasztott típust, érdemes tovább kísérletezni, és másféle kialakítású terméket is kipróbálni.

Válasszuk a megfelelő méretet!

Akárcsak a cumisüvegnél, az etetőcumi kiválasztásakor is mindig a megfelelő méretet használjuk. Ehhez minden esetben olvassuk el, hogy a terméket milyen korú csecsemő számára javasolja a gyártó.

Az etetőcumi a kiáramlás sebességét befolyásolja, ez a sebesség pedig együtt nő a gyermekkel. Az újszülött, lassú, közepes és gyors átfolyású cumik mellett akár variálható cumifejet is vásárolhatunk, ahol mi állíthatjuk be a kívánt folyáserősséget. Ugyanakkor itt is tartsuk szem előtt saját gyermekünk fejlődését, egyedi igényeit.

Érdemes mindig a gyermek korának megfelelő, legkisebb áramlási sebességű etetőcumit választani – javasolja a The Bump cikkében Jocelyn Guggenheim gyermekgyógyász. Az etetéskor pedig figyeljük meg, mit kezd a pici az etetőcumival. Ha a baba elégedettnek tűnik, és minimálisan csöpög a tej, akkor az áramlási sebesség valószínűleg megfelelő. Ha azonban a baba túl nagyokat nyel, esetleg félrenyelhet és a tej kifolyik a szájából, akkor az áramlás sebessége túl gyors a számára. Amennyiben a baba sír, frusztrált a táplálás során, akkor valószínűleg túl lassú az áramlási sebesség.

Mire figyeljünk az etetőcumi használatakor?

Mindig több etetőcumit vásároljunk, mint cumisüveget!

Az etetőcumikat, akárcsak a cumisüveget és a gyermek etetéséhez használt valamennyi eszközt minden használat előtt alaposan mossuk és öblítsük el meleg, mosószeres vízben, és ezt is fertőtlenítsük vagy forralással vagy sterilizáló segítségével. Az etetőcumi tisztításakor kerüljük a súroló hatású vagy antibakteriális tisztítószereket! Az etetőcumit minden használat előtt vizsgáljuk meg, repedés, sérülés esetén cseréljük le! Ezenkívül az etetőcumikat javasolt háromhavonta cserélni!

Szoptatás és etetőcumi egyszerre?

Ha olyan megoldást keresünk, amellyel egyszerre szeretnénk kombinálni a mellből való szoptatást és a cumisüveg alkalmazását, akkor mindenképpen olyan etetőcumit érdemes választanunk, amely úgy van kialakítva, hogy anatómiailag a mell alakját idézi (emiatt szélesebb kialakítású), és az természetes ráharapást biztosít a gyermek számára. Az így kialakított cumifej elősegíti azt a természetes szájtartást, amelyet a mell szopásakor vesz fel a gyermek. Emellett fontos szempont, hogy a cumifej puha és rugalmas is legyen egyben.

Kapcsolódó cikkeink: