Egyéb

Milyenek az anyák? Hát nagyszerűek!

Az európai anyák elégedettek szülői teljesítményükkel: 84%-uk úgy érzi, kiválóan gondoskodik gyermekeiről. A "Köszi, Anyu!" kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy mit gondolnak magukról a magyar anyák.
2016. Június 02.

A nőknek erősebbeknek kell lenniük mint valaha ahhoz, hogy a modern anyaság feladatait sikeresen ellássák és ezt elképesztően jól csinálják – legalábbis ez az egyik legfontosabb állítása a Procter & Gamble „Köszi, Anyu!” kutatásának.

A kutatásból az is kiderült, hogy az európai édesanyák többsége elégedett szülői teljesítményével: 84%-uk úgy érzi, kiválóan gondoskodik gyermekeiről.

A baba megszületését követően a nő élete fontos változáson megy keresztül. A mindennapi kötelességek mellett anyaként számos új feladattal találja magát szembe. Ehhez gyakran olyan erőket kell mozgósítaniuk, amit korábban sosem tapasztaltak. Ezzel a hozzáállással példát is állítanak gyermeküknek, mellyel életre szóló mintává válnak számukra.

15 országban több mint 14 ezer édesanya töltötte ki a Procter & Gamble kérdőívét, közülük 7602 európai édesanya. A felmérés célja az volt, hogy kiderítse milyen a világ különböző pontjain édesanyának lenni, milyennek látják magukat ebben a szerepben az anyák, és milyen tulajdonságokat kellett magukban kifejleszteniük ahhoz, hogy megfeleljenek a modern anyaság kihívásainak. A kérdőív a P&G 2016-os Riói Olimpiai Játékok alkalmából újraindult “Köszi, Anyu!” kampányának része.

A P&G a globális kutatást kiegészítve Magyarországon egy sport specifikus kérdőívet készített a Magyar Olimpiai Bizottság közreműködésével. Olimpikonjaink édesanyái válaszoltak az élsportoló gyermekek nevelésével és önmaguk anyai értékeivel kapcsolatos kérdésekre.

Egy anya erősségével a gyerek erejét építi

A kérdőívet kitöltő anyák 95%-a nem gondolta, hogy valójában mennyi kihívás vár rá ebben az új szerepben. 81%-uk szerint leginkább a türelmüket kellett megerősíteni, 56% gondolta úgy, hogy a szervezőképesség az a tulajdonság, amit fejleszteni kellett.

Ezek az adatok a magyar anyák véleményében is jól tapasztalhatóak: 80%-uk elismerte, hogy nagyobb türelemre volt szükségük az élsportoló gyermekek nevelésekor. A humor fejlesztése is fontos volt számukra, valamint nagy kihívást jelentett, hogy érzelmileg erősek maradjanak, akkor is, amikor különböző nehézségek elé állítja őket az élet.

„Egy nőnek erősnek kell lennie, amikor gyermeke problémáinak megoldásáról és a nehézségek kezeléséről van szó.” – mondja Małgorzata Ohme pszichológus. “Egy erős nő képes kezelni a kríziseket, legyőzni az akadályokat, tisztában van belső erejével, értékei által pedig példát és viselkedési mintát képes állítani gyermeke számára.” – tette hozzá.

A „Köszi, Anyu!” kutatásból kiderült, hogy azok a nők, akik anyává váltak, sokkal jobban értékelik édesanyjuk munkáját, különösen a türelmüket (59%), szervezettségüket (41%) és empátiájukat (35%). Az anyukák közel fele nyilatkozott úgy, hogy a legtöbb nevelési tanácsot és információt saját édesanyjuktól kapták. Szintén anyukájuknak köszönhetően tanultak meg türelmesebbnek lenni. A kutatás szerint az anyák 88%-a olyan viselkedésmintát próbál mutatni gyermekének, mely segítségével értékes emberré válhatnak.

Idő a gyereknek, idő az anyának

Amellett, hogy az édesanyák számára gyermekük a legfontosabb, a családjukkal és barátaikkal való kapcsolat fenntartása is elengedhetetlen. Az anyaság során a nők 30%-ának kihívást jelent minőségi időt szakítani arra, hogy párjukkal legyenek, és a válaszadók 73%-a számára nehézséget jelent, hogy találkozzanak barátaikkal. 91%-uknak az is lényeges, hogy saját magukra is jusson idejük. A kutatás rávilágított, hogy a mai anyák számára igen nehéz megfelelően összeegyeztetni a munkahelyi, háztartásbeli és szülői feladatokat.

A kutatás eredményei szerint országtól függetlenül az édesanyák számára első számú a szeretet és a gyermekükkel való törődés – nyilatkozta az összes válaszadó 66%-a és az európai válaszadók 70%-a.

Egy élsportoló felneveléseA szülőkre még több feladat hárul, amikor gyermekeik iskolaidőn kívüli tevékenységeket folytatnak, például ha valamilyen sportot űznek, nyelv- vagy zenei órára járnak. A magyar anyák 53%-a maximum egy ember segítségre nem számíthat, amikor a gyermekekkel kapcsolatos vagy a háztartásban végzendő feladatok elvégzéséről van szó. Az édesapák többnyire az élsportra nevelésért, a sporton kívüli jövőre való felkészítésért és a versenyekre járásért felelősek ezekben a sportos családokban, de előfordul, hogy nagyszülők vagy más rokonok segítenek be a családi hagyományok átadásában és a gyermekek iskolába, óvodába járásában.

A gyakorlati teendők mellett fontos a lelki támogatás is: a fontos versenyek előtti időszakban az édesanyák kétharmada gondosan igyekszik megkímélni gyermekét minden olyan dologtól, ami nem kapcsolódik a sporthoz, hogy ezzel is segítse a kitűzött célok elérését.

Globális „Köszi, Anyu!” kutatás

A Globális kutatás a P&G “Köszi, Anyu!” kampányához készült; a kampány ezúttal a 2016-os Riói Olimpiai Játékok alkalmából indult útjára. Az ötlet hátterében az édesanyák számára mondott köszönetnyilvánítás áll, amiért erősen és elkötelezetten támogatják gyermeküket, nagy hatást gyakorolva ezzel jövőjükre. Többek között az édesanyák segítségével válhat egy gyermek világhírű sportolóvá – vallja a kampány.

A 2016-os Riói Olimpiai Játékok alkalmából szervezett kampány magyar nagykövetei Hosszú Katinka ötszörös világbajnok, világcsúcstartó úszó olimpikon és csodálatos édesanyja, Bakos Barbara.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Szeretet, türelem, biztonság
  • A gyermeknevelés alapelvei
  • Milyen a tudatos szülő?
  • Forrás: Open Communication