Baba

Milyen problémák szűrhetők az újszülöttkori hasi ultrahang vizsgálattal?

Ez a jelentősége az újszülöttkori hasi ultrahang vizsgálatnak.
2021. Február 27.
Milyen problémák szűrhetők az újszülöttkori hasi ultrahang vizsgálattal? (Fotó: Getty Images)

A gyermekgyógyászatban a különböző betegségek felismerésében kiemelkedő szerepe van az ultrahang vizsgálatnak – írja a gyogyhirek.hu. Ennek a képalkotó eljárásnak a legfőbb előnye, hogy nincs káros hatása az újszülöttre nézve, nem jelent különösebb megterhelést a szervezetre, gyorsan elvégezhető, nem jár fájdalommal, és komolyabb előkészítést sem igényel.

A módszerrel számos, egyébként tüneteket nem okozó elváltozás korai felismerésére, azok mielőbbi kezelésének megkezdésére lehetőség nyílik.

Milyen problémák, betegségek szűrhetők a vizsgálattal?

A vizsgálat során áttekintik a legfőbb hasi szerveket: a májat, az epehólyagot, az epeutakat, a hasnyálmirigyet, a lépet, a mellékveséket, a veséket, a húgyhólyagot, a bélrendszert, illetve a hasüreg mögötti régiót.

A vese elváltozásai a leggyakoribbak a veleszületett fejlődési rendellenességek közül. A hasi ultrahang vizsgálattal megítélhető a vesék helyzete, a vizeletelvezető rendszer elzáródással, vizeletelfolyási akadállyal járó kórképei, a veseüregrendszer vagy a húgyvezeték különböző mértékű tágulata, a vesemedence falának megvastagodása, esetleg a vesék cisztás megbetegedése. A veleszületett vesebetegségek közül a vizeletelfolyási zavarral, elzáródással járó elváltozások.

A terhességi ultrahang vizsgálatok során 1:100-1:500 gyakorisággal találnak veseüregrendszeri tágulatot – melyek nagy része magától megszűnik. De ha az újszülöttkori szűrővizsgálaton is megfigyelhető vizeletpangás, ultrahanggal eldönthető, hogy a szűkület milyen mértékű, illetve hogy csak a vesemedence vagy esetleg a húgyvezeték is tágult-e.

Gyakori kórkép a csecsemőknél a vizelet visszafolyásával járó betegség, az úgynevezett vesicoureteralis reflux (VUR) – erre utalhat a veseüregrendszer vagy a húgyvezeték különböző mértékű tágulata, a vesemedence falának megvastagodása.

A cisztás vesebetegségek közül már újszülöttkorban is diagnosztizálható a multicisztás vese, és a policisztás vesebetegség egyes eseteiben is vannak már ilyenkor ultrahangos eltérések.

Újszülött korban a mellékveséket is jól lehet ultrahanggal vizsgálni –  a mellékvesevérzés, valamint a ritka, mellékveséből kiinduló daganat, a neuroblastoma is jól szűrhető.

A máj ultrahang vizsgálatakor megállapítható a szerv nagysága és szerkezete, az esetleges jóindulatú elváltozások közé tartozó ciszták, az érrendszer eredetű jóindulatú daganatok (haemangiomák), felismerhető az epeutak esetleges fejlődési rendellenessége, az epehólyagban besűrűsödött epe, esetleg epekő.

Ultrahanggal jól lehet látni a refluxot is. A fejlődésében visszamaradó, sokszor hányó csecsemő objektív vizsgálatára egyéb módszerek alkalmasak, mint például a pH-mérés, a sugárban hányó csecsemőnél pedig ki kell zárni a gyomorszáj szűkületet.

A belek ultrahang vizsgálatánál a gáztartalom korlátozza a hatékonyságot, de néhány betegség felismerhető.

Minden csecsemő számára ajánlott az ultrahangos vizsgálat, de különösen azoknak, akik családjában előfordult már fejlődési rendellenesség, illetve vesebetegség. Kifejezetten ajánlott abban az esetben is, ha a csecsemő fejlődése elmarad az átlaghoz viszonyítva.

A csecsemők hasi ultrahanggal való szűrése az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nem finanszírozott, így a vizsgálat önköltséges.

A cikk forrása: gyogyhirek.hu

Forrás: gyogyhirek.hu