Baba

Mikortól ért meg a baba egyes szavakat?

Mikortól számíthatsz rá, hogy a baba megért olyan szavakat, mint a mama, vagy éppen a saját neve?
2020. Október 28.
Mikortól ért meg a baba egyes szavakat? (Fotó: Getty Images)

A baba már az első hónapokban nagyon figyelmesen hallgat, figyel arra, amit mondasz, és mint egy kis szivacs, felszívja a nyelvet, a szavakat. A baba befogadó nyelvtudása – a szavak és a hangok megértése – már az első hónapokban elkezd fejlődni, de időbe telik, amíg az agya el tudja különíteni az egyes szavakat a hangoktól, melyek körülötte áramlanak.

Azonban eljön az a nap is, amikor kimondod a babád nevét, ő pedig feléd fordítja a fejét, és várakozón néz rád, mert megérti, hogy a neve egy szó, melynek jelentése van. Mikor számíthatsz erre?

A Whattoexpect.com szerint a legtöbb baba 5-6 hónapos korára megérti a saját nevét és reagál rá. A befogadó nyelv a kifejező nyelvtől (a képesség, hogy értelmes szavakat mondjon) eltérő idővonalon fejlődik, és a baba valószínűleg jóval korábban meg fogja érteni, amit mondasz neki, mielőtt bármiféle felismerhető szót tudna mondani.

  • 0-3 hónapos korban. A baba megérti, hogy a sírás kommunikáció, és felismeri a szülei, gondviselői hangját.
  • 3-6 hónapos korban. A baba reagálhat a zenére, a hangos zajokra, hangokra, a hangszín változására, a nevére.
  • 6-12 hónapos korban. Megérthet olyan egyszerű, minden nap használt szavakat, mint például a pohár, könyv, üveg, és hasonlók. 10 hónapos korára a legtöbb gyermek megérti és azonosítja, kire gondolsz, amikor azt mondod, hogy anya és apa. (Ha a baba 12 hónapos korára nem használ gesztusokat, érdemes beszélni az orvossal arról, hogy állhat-e a háttérben olyan probléma, mint például halláskárosodás, amely a kését okozhatja.)

Hogyan segíthetsz a babának a szavak megértésében?

  • A szavak megértéséhez a legjobb mód, ha már a kezdetektől beszélsz a babához, énekelsz, olvasol neki. Még az is segíthet az újszülöttnek, hogy elkezdje elkülöníteni a hangokat a szavakban, mondatokban, ha hangosan olvasod az újságot, a könyvedet.
  • Ahogy növekszik, és egyre többet van ébren, direkt beszélj hozzá minél többet, ő szívesen hallgat téged. Mondd el neki, mi történt veled aznap, mit csinálsz éppen, hogy zajlik az ebédfőzés, a játék a kutyával, és hasonlók.
  • Mondd ki a tárgyak és az emberek nevét.
  • Olvass gyakran neki, nevezd meg a képeket, és mutass ezekre.
  • Használj színeket, textúrákat, méreteket a tárgyak leírására.

Ha a babának elég a szavakból, információból, ezt meglepően jól tudatja majd veled. Figyelj az olyan jelzésekre, mint hogy elfordítja a fejét, nyűgös lesz, mocorog, ilyenkor szeretne egy kis szünetet.