Baba

Mikor tér vissza a menstruáció szülés után?

Bizonyára sok kismamában merül fel a kérdés, hogy a szülés után várhatóan mikor számíthat arra, hogy ismét menstruálni fog, illetve hogy megváltozhat-e a ciklusa.
2021. Április 21.
Mikor tér vissza a menstruáció szülés után? (Fotó: Getty Images)

Mikor lehet számítani az első menstruációra szülés után?

Az, hogy mikor tér vissza a menstruációd, gyakran attól függ, hogy szoptatsz-e. Aki nem szoptat, az általában a szülés után körülbelül 6-8 héttel számíthat arra, hogy visszatér a menzesze. Aki szoptat, annál változhat, mikor kezd ismét menstruálni. Annak, aki kizárólag anyatejjel táplálja a babát, lehetséges, hogy a szoptatás ideje alatt nem lesz menstruációja. De vannak olyanok is, akiknek visszatérhet néhány hónap múlva, függetlenül attól, hogy szoptatnak-e vagy sem.Ha a menstruációd a szülés után hamar visszatér, és hüvelyi szülésed volt, az orvosod javasolhatja, hogy kerüld a tamponok használatát az első menstruáció alkalmával, a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Orvosodnál érdeklődj arról is, ő mikortól javasolja ismét a tampon használatát.

Miért nem menstruálnak ismét olyan hamar azok, akik szoptatnak?

Ennek hátterében a hormonok állnak – a prolaktin, az anyatej termelődéséhez szükséges hormon ugyanis elnyomhatja a reproduktív hormonokat. Emiatt pedig nem szabadul fel petesejt, nem történik meg a peteérés, ami nélkül pedig valószínűleg nem fogsz menstruálni.Amikor visszatér a menstruáció, az is okozhat változásokat az anyatej termelődésében, a hormonális változások ugyanis hatással lehetnek az anyatejre. Észreveheted például, hogy csökken a tej mennyisége, vagy változhat az, hogy a baba milyen gyakran szeretne anyatejet kapni. A hormonális változások hatással lehetnek az anyatej összetételére és ízére is. Ezek a változások azonban nem túl meghatározók, és nem befolyásolják azt, hogy tudod szoptatni a gyermekedet.

Szükség van a szoptatás alatt fogamzásgátlásra?

Egyesek úgy gondolják, hogy a szoptatás természetes fogamzásgátlóként is működik. Bár a szoptatás csökkenti a termékenységet, még nem garantált, hogy nem eshetsz teherbe. A szoptatás fogamzásgátló hatása a kizárólagos szoptatás esetén érvényesül.Ha visszatér a menstruációd a szoptatás alatt, akkor sem érvényesül a fogamzásgátló hatás, kizárólagos szoptatás esetén sem. A menstruáció előtt azonban már megkezdődik a peteérés, így már a menstruáció visszatérte előtt is teherbe lehet esni. Abban az esetben, ha nem szeretnél ismét teherbe esni, javasolt valamilyen fogamzásgátlási módszert bevetni. Léteznek nem hormonális és hormonális fogamzásgátló lehetőségek is, amelyeket biztonságosan lehet alkalmazni a szoptatás alatt – ezekkel kapcsolatban beszélj az orvosoddal, hogy a számodra legmegfelelőbbet tudd kiválasztani.

Hogyan változhat a menstruáció a szülés után?

Amikor újra kezdesz menstruálni, valószínűleg az első ciklusod nem olyan lesz, mint a terhesség előtt volt. A szervezetednek ismét alkalmazkodnia kell a menstruációs ciklushoz. Tapasztalhatsz például:

  • a szokásosnál erősebb vagy éppen kevésbé fájdalmas görcsöket
  • kisebb vérrögöket
  • erősebb vérzést
  • vérzést, ami mintha abbamaradna, majd ismét elkezdődne
  • fokozott fájdalmat
  • szabálytalan hosszúságú ciklusokat

A terhesség utáni első menstruáció erősebb lehet, mint korábban. Együtt járhat intenzívebb görcsökkel is, a megvastagodott méhhártya miatt. A későbbi ciklusok folyamán ezek a változások valószínűleg csökkenni fognak. Ritka esetben az olyan problémák, mint a pajzsmirigyproblémák vagy az adenomyosis (a méh falának megvastagodása), erős vérzést okozhatnak a terhesség után.A szülés után enyhén fájdalmas menstruációt is tapasztalhatsz. Ez többek között a következő tényezők kombinációjából következhet be:

  • fokozott intenzitású méhgörcsök
  • a szoptatási hormonok
  • a terhesség után nagyobb lesz a méhüreg, így a menstruáció során több méhnyálkahártyának kell leválnia

Mire lehet számítani az első menstruációs ciklusban a szülés után?

Akár hüvelyi úton, akár császármetszéssel hoztad világra a babát, a szülés után számíthatsz némi vérzésre és folyásra. Az első hetekben a vérzés erősebb lehet, és vérrögök jelenhetnek meg benne, majd lochiának nevezett folyás jelentkezik. Ez lehet áttetszőtől krémes fehér, vagy vörös színű. A lochia nagyjából hat hétig tarthat – körülbelül ekkor tér vissza a menstruáció annál, aki nem szoptat.A lochiát és a menstruációs vérzést a következők alapján lehet megkülönböztetni:

  • A lochia általában nem élénkvörös színű a szülést követő első héten túl. A lochia általában enyhébb, vízszerű vagy fehér színű. Ha a szülés után hat vagy több héttel élénkvörös vérzés jelentkezik, az feltehetőleg menstruációs vérzés.
  • A terhesség utáni vérzés fokozott erőfeszítésre vagy aktivitásra erősödhet. Ha a folyás ilyen esetekben erősödik, pihenéskor pedig csökken a mennyisége, akkor nagyobb valószínűséggel lochia.
  • A lochia jellemzően “édeskés” szagú lehet, a terhesség után maradt szövetek miatt.

Ha bármi szokatlant tapasztalsz, arról javasolt tájékoztatni az orvosodat.

Eltarthat egy ideig, mire újra jelentkezik a menstruációd a szülés után. Előfordulhat, hogy menstruálsz, majd kimarad egy ciklus, és csak utána lesz újra vérzésed, a vártnál hamarabb. A szülés utáni első évben normális lehet, ha a menstruáció hossza, és a ciklusok között eltelt idő hossza ingadozik, illetve a vérzés erőssége is eltérő lehet. Ez különösen igaz abban az esetben, ha valaki szoptatja a gyermekét.A Cleveland Clinic szerint a legtöbb nőnek normál, 21-35 napos menstruációs ciklusa lesz a szülés után, 2-7 napig tartó vérzéssel.

Milyen esetekben javasolt értesíteni az orvost?

Ha a következő tüneteket tapasztalod, fontos, hogy beszélj az orvosoddal:

  • óránként több mint egy betét átázása
  • vérzés, amelyet hirtelen érkező erős fájdalom kísér
  • hét napnál tovább tartó folyamatos vérzés
  • nagyobb vérrögök
  • bűzös szagú folyás
  • erős fejfájás
  • légzési nehézségek
  • fájdalom vizeletürítés közben

Forrás: healthline.com