Baba

Mikor leszek már újra a régi?

Mennyi idő kell a testednek ahhoz, hogy a császármetszést követően regenerálódjon? Vegyük sorra a legfontosabb tudnivalókat!
2018. Szeptember 18.

Mikor leszek végre újra a régi? – teszik fel sokan a kérdést a gyermekágyi időszak alatt, sőt még hónapokkal a szülés után is. A császármetszés már önmagában is egy komoly műtét, ami megviseli a szervezetet, de az ezt követő időszak is embert próbáló lehet. Érdemes tehát fejben is felkészülni arra, hogy hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy felépüljünk a beavatkozás után, hiszen testünknek rengeteg dolgot – többek között izmaink együttműködését is – meg kell tanulnia újra.

Mozogj, lélegezz és pihenj eleget!

Jó hír, hogy minél hamarabb kelsz fel a császármetszés után, és teszed meg az első lépéseket, annál gyorsabban nyerheted vissza régi formádat. A műtétet követően tehát érdemes minél hamarabb mozgásba lendülni (persze csak óvatosan), hiszen ezzel segíted elő leginkább a regenerációdat. A mozgás beindítja a keringést, segít a légzés helyreállításában, ezek pedig mind-mind jótékonyan hatnak szervezetedre. Ha altattak, akkor amint visszanyerted öntudatodat és lábra tudsz állni, már meg lehet próbálni a felkelést. Gerincközeli érzéstelenítés esetén 5-6 órával később többnyire már kimegy az érzéstelenítő hatása, és meg bírsz mozdulni. Ekkor – segítséget igénybe véve – érdemes megtenni az első lépéseket a fürdőszoba felé. Nagy segítség lehet egy előre az ágyhoz készített fürdőszobai fellépő, hogy ne kelljen olyan nagyot lelépni az ágyról, illetve akár a köntös öve, amivel – az ágy végéhez kötve -, könnyebbe fel tudod húzni magadat.Ne feledd! Amint hazatértetek a kórházból, a mozgás mellett gondot kell fordítanod a megfelelő pihenésre és az alvásra is, hiszen ilyenkor tud a tested (a medence, a has, a méh) leginkább regenerálódni.

A méh, a has regenerációja

A gyermekágyi időszak hat hétig tart, a szervezetednek azonban ettől hosszabb időre van szüksége, hogy regenerálódjon. A gyermekágy alatt tapasztalható – kezdetben erős – élénkpiros színű vérzés az idő előrehaladtával fokozatosan csökkenni fog. A méhed visszarendeződése folyamatosan zajlik, arra azonban készülj fel, hogy a hasad visszahúzódására még több hónapot kell várnod. Ezt a folyamatot több tényező is befolyásolja: hogy mennyit sportoltál, mozogtál várandósságod előtt, vagy hogy milyen a kötőszöveted. A regenerációban sokat segíthet a hegmasszázs és a gyógytornász által javasolt mobilizáló torna, de a szoptatás során felszabaduló oxitocin is segíti tested visszarendeződését.Egyénenként változó lehet az is, hogy mikor tér vissza a menstruáció, arra azonban készülj fel, hogy ha igény szerint szoptatod babádat, akkor nagy valószínűséggel később jelentkezik.

És mi újság a hegeddel?

A seb gyógyulása akár 6-8 hónapig is eltarthat, menet közben pedig furcsa tapasztalásaid is lehetnek. Kezdetben húzódást, szúrást, néha zsibbadást is érezhetsz, és az is lehet, hogy érzéketlen lesz ez a terület egy ideig. Mivel folyamatosan zajlik az idegek regenerálódása is, így ehhez is idő kell. A heg kb. egy év után veszít élénkpiros színéből, de ez is egyénfüggő. 

Mikor lesz ennek vége?

Váratlan és kellemetlen lehet a császár utáni első hét, amikor azt tapasztalod, hogy izzadékonyabb leszel, és gyakrabban kell pisilned. Ne idegeskedj emiatt! Ez egy teljesen természetes folyamat, ami hamarosan elmúlik. A gyakori zuhanyozás, a természetes alapanyagú, jól szellőző ruházat, a gyakori hólyagürítés mérsékeli ezeket a kellemetlenségeket. Sokan megijednek a szülés után jelentkező vizeletcsepegés miatt is, amit szerencsére türelemmel és időben elkezdett, megfelelő gáttornával lehet orvosolni. Érdemes már szülés előtt megtanulni az alapokat, mert természetes szülés után is ugyanolyan szükség van rá.

Amit egyelőre még ne csinálj!

A gyermekágy időszakában bizony le kell mondanod egy sor dologról. A fertőzésveszély miatt hanyagolnod kell a tamponhasználatot, nem szőrteleníthetsz az intim területeken, és a házas élettől is tartózkodnotok kell. 6 hét után (az orvosi kontrollt követően) azonban ismét szabad a pálya!Légy türelmes a testeddel, adj neki időt, hogy újra a régi lehessen! Lélegezz, tornázz, mozgasd meg magad, és pihenj sokat!Kapcsolódó cikkeink: