Kisgyerek

Mikor hagyják abba a gyerekek a napközbeni alvást?

Az újszülött a nap nagyobbik részében alszik. Az alvás létfontosságú a fizikai és szellemi fejlődés szempontjából. A nappali alvás azonban egyre rövidül, ritkul, míg végül elmarad.
2020. November 16.
Mikor hagyják abba a gyerekek a napközbeni alvást? (fotó: Getty Images)

Szakértőket kérdezett a parents.com arról, hogyan változik a gyerekek nappali alvása, és hogy megtanuljuk, mikor szokott a napközbeni alvás abbamaradni, valamint ötleteket is adnak arra vonatkozóan, hogy lehet zökkenőmentes a befejezés.

“Amikor a kisbaba megszületik, akkor a nap nagy részében alszik. Az alvás nagyon fontos a fizikai és szellemi fejlődés szempontjából ebben a korai időszakban” – mondja Daniel Lewin, Ph.D., a washingtoni Children’s National Medical Center gyermek alvásgyógyászatának igazgatója.

Később két nappali alvás alakul ki, általában egy délelőtt és egy délután. Ez a rutin megint eltart egy ideig, majd a délelőtti alvás marad el – mondja Marc Weissbluth chicagói gyermekorvos.

A kérdés az, hogy mikor marad abba teljesen a nappali szunyókálás. A válasz természetesen gyerekenként változó, de azért bizonyos általános irányelvek léteznek.

Mi utal arra, hogy már nincs szüksége a gyereknek a nappali alvásra?

Tanulmányok szerint sok gyermek 4 év körül abbahagyja a nappali alvást, de vannak szakértők, akik szerint ez túl korai. “A nappali alvás fontos a gyermekek számára óvodás korban, sőt végig az egész óvodás koron” – mondja Jodi Mindell, Ph.D., tanácsadó, író.

Ha gyermeked könnyen elalszik napközben, valószínűleg még mindig nappali alvásra van szüksége. De vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy a gyereknek már nincs szüksége alvásra, csak csendes pihenőidőre napközben, állítja Elizabeth Pantley, alvásszakértő.

Kiegyensúlyozott hangulata van. Ha gyermeked reggeltől estig kiegyensúlyozott, akkor is, ha sok minden történik vele. A gyerekeknek általában vannak hullámvölgyiek a nap folyamán, de ha nincs “megzuhanás” délután, akkor valószínűleg már nincs szüksége alvásra.

Problémás a napközbeni alvás. Hiába fekteted le, ritkán alszik el, feszült, nyugtalan és így is alszik. Ha azonban zűrös az altatás, de mégis minimum egy órát alszik délután, akkor szinte biztos, hogy nem áll készen arra, hogy elhagyja a napközbeni alvást.

Problémás az esti altatás. Nehezen alszik el, nehezen fekszik le este, ha aludt délután. Túl hosszú idő mire este elalszik, vagy túl korán ébred.

Könnyen lefekszik este, anélkül, hogy délután aludt volna. És jól is alszik egész éjjel.

Nem fáradt napközben. Elalszik-e az autóban? Dörzsöli-e a szemeit, ásítozik-e, ficánkol délután? Ezek mind arra utalnak, hogy gyermeked túl fáradt, és valószínűleg még mindig szüksége van a délutáni alvásra.

Rendesen fejlődik. Könnyedén megtanul új dolgokat, és életkorának megfelelő figyelemmel rendelkezik. Emellett egészséges, nem betegeskedik állandóan.

Ha úgy gondolod, hogy eljött az ideje annak, hogy abbahagyjátok a nappali alvást, akkor az alábbiak segíthetnek.

Ösztönözd arra a gyerekedet, hogy váltsa fel a nappali alvást csendes pihenőre: egy óra, amikor csendben pihen, nézeget egy mesekönyvet, halk zenét hallgat, vagy színez. Így megtanulja, hogy tudja egyedül is ellazítani magát és hogyan tud feltöltődni. Szakértők szerint érdemes ezt az egy órányi csendes pihenőt ugyanúgy beépíteni a napba, mint ahogy a délutáni alvással tettük.

Ne egyik pillanatról a másikra változtassunk, valószínűleg elő fog fordulni, hogy néha elszundikál egy-egy délután. Ez az átmeneti időszak hetekig, sőt, hónapokig is tarthat.

Lehet, hogy már nem kíván aludni délután, de korábban lesz szüksége az esti elalvásra.