Terhesség

Miért van szükségünk cinkre?

A cink egy olyan ásványi anyag, amely segít sejtjeinknek megküzdeni a vírusokkal és baktériumokkal, és részt vesz a DNS előállításában (a DNS-szintézisben).
2020. Május 27.
Miért van szükségünk cinkre? (Fotó: Getty Images)

A sebgyógyulást is segíti, illetve a szag- és ízérzetet, és a csecsemők és gyermekek növekedésében is fontos szerepet játszik.

Mennyi cinkre van szükségünk?

Az ajánlott napi mennyiség a felnőtt férfiak esetében 11 mg, a felnőtt nőknek 8 mg. Terhesség, szoptatás idején ennél többre, nagyjából 12 mg-ra van szüksége az édesanyának. A gyermekeknek életkoruktól függően 3-10 mg-ra van szükségük. A csecsemőknek 3-5 mg-ra, az 1-3 év közötti gyermekeknek 5 mg-ra, a 4-10 éves gyermekeknek 6-7 mg-ra, míg 11-18 év között 9-10 mg-ra.

A táplálkozással valószínűleg sikerül elég cinket a szervezetünkbe juttatni, de néhány dolog megnehezíti a felszívódását. Ilyen a gyomor- vagy a bélműtét, az alkoholfogyasztás, az emésztőrendszeri betegségek, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség. Illetve azok, akik nem esznek húst vagy állati eredetű termékeket, nehezebben jutnak elegendő mennyiséghez.

Mivel jár, ha nem jutunk elég cinkhez?

A gyermekeknél a kevés cinkbevitel lassabb növekedéssel járhat, illetve késleltetheti a pubertáskort. A felnőtteknél az alacsony cinkbevitel hajhullással, hasmenéssel, a szemen, bőrön kialakuló fekélyekkel, étvágytalansággal küzdhetnek. Sőt, a szexuális vágyra is hatással lehet. Azonban mindezeket nem csak a cinkhiány okozhatja, így mielőtt pótolnád a cinket, érdemes beszélned az orvosoddal is.A cinkre az egészséges bőr miatt is szükségünk van, mert ez is hozzájárul a bőr hőtől és hidegtől, vírusoktól és baktériumoktól való védelméhez. Bizonyos bőrproblémák, például pattanások esetén írhat fel az orvos cink tablettát vagy cinktartalmú kenőcsöt is.

Valóban segít leküzdeni a megfázást?

Egyes tanulmányok szerint ha cink tablettát vagy szirupot – de nem cink étrendkiegészítőt – veszünk be 24 órán belül a megfázás első tüneteitől számítva, akkor a tünetek nem lesznek olyan erősek vagy tartósak. De további kutatásokra van szükség, hogy ez valóban működik-e, és ha igen, pontosan hogyan kell bevenni a cinket.

Makuladegeneráció megelőzése

A makuladegeneráció egy olyan szembetegség, amely látásvesztést okoz az idő múlásával. Azok körében, akiknek nagyobb a kockázata a makuladegenerációra, végeztek egy tanulmányt, hogy a napi multivitamin szedése, amely tartalmaz cinket is – emellett A- és C-vitamint, béta-karotint és rezet -, segíthet elkerülni a betegséget. Azonban más tanulmányok nem mutatták ugyanezt az eredményt. Akinél magasabb a betegség rizikója, érdemes beszélnie az orvosával, hogy érdemes-e kipróbálnia a cink pótlását.

Ezek a legjobb cinkforrások

  • Osztriga: 85 g osztrigában 74 mg cink található, amely ötszöröse a napi szükséges cinkmennyiségnek. Az osztriga fogyasztható citrommal, vagy spenóttal sütve, hagymával, zsemlemorzsával, parmezánnal sütve, Rockefeller-módon.
  • Marhahús: A túl sok vöröshúst ##8211## különösen a zsírosabbakat ##8211## egészségügyi problémákkal szokták összekapcsolni, de ezekben bizonyos alapvető tápanyagok is megtalálhatók, mint például a cink. Érdemes egy kisebb adagot sok zöldséggel fogyasztani ##8211## 85 g marhahús nagyjából 7 mg cinket tartalmaz.
  • Sötétebb csirkehús: A csirke sötétebb húsa, mint például a combhús is tartalmaz cinket: 85 g 2,4 mg-ot, míg a fehér csirkehús csak 1 mg-ot. Egy kis pirított csirkecomb, kelkáposztával körítve remek választás.
  • Kesudió: A legjobb cinkben gazdag nassolnivaló a kesudió, nagyjából 30 g-ban található 1,6 mg. Ennél többet nem is ajánlott egyszerre fogyasztani, hiszen kalóriában igencsak gazdag a kesudió.

Cinkpótlás

Annak ellenére, hogy a legtöbben a táplálkozás által elegendő cinkhez jutnak, van, aki cinkkiegészítőt is szed, ezzel pedig többet juttat a szervezetébe a kelleténél. Ha nem fogyaszt valaki elég cinkben gazdag ételt, hasznos lehet a pótlás, de ha elegendőhöz jut, akkor nem feltétlenül biztonságos. Érdemes erről egyeztetni a kezelőorvossal.A túl sok cink hasmenést, gyomorgörcsöt, fejfájást és émelygést okozhat, és ha túl sokáig szed valaki túl sokat, az alacsonyabb rézszintet is eredményezhet, gyengítheti az immunrendszert, és csökkentheti a jó koleszterin szintjét. Így a cink kiegészítő szedése előtt javasolt egyeztetni az orvossal.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A cinkkiegészítők gyengíthetik bizonyos antibiotikumok hatását, az antibiotikumok pedig megnehezíthetik a cink hasznosulását a szervezetben. Emellett bizonyos gyógyszerek, mint például az artritisz kezelésére valók felszívódását is megnehezíthetik. Így gyógyszer szedése esetén is érdemes a kezelőorvos véleményét kikérni a cinkpótlásról.(Cikk forrása: webmd.com)