Gyerek

Mesterséges intelligencia a bőrgyógyászatban

A mesterséges intelligencia (MI vagy angolul AI - Artificial Intelligence) életünk egyre nagyobb részén jelenik meg.
2019. November 18.

Az okoseszközeinkben már magától értetődő a jelenléte. Csupán idő kérdése volt, hogy az orvosok is felfedezzék maguknak ezt az eszközt és sikerrel alkalmazzák például a bőrgyógyászat területén. Nem is gondolnánk, hogy ezzel egy olyan innovációt indítottak el, amely nyugodtan nevezhetünk “okos szépségápolásnak.”

Képzeljük el, hogy a nem is olyan távoli jövőben reggel felkelés után a fürdőszobában a tükrünk elemzi arcunkat, megmondja, hogy milyen bőrhibáink vannak. Ezek után megoldási javaslatokat is felkínál, hogy egészséges arcbőrrel vágjunk neki a napnak. Ez lenne a jövő? Vagy mégsem?

Nemrég a világ egyik legnagyobb dermokozmetikai gyártója, a La Roche-Posay egy világraszóló innovációt jelentett be. Bőrgyógyászok segítségével egy kiterjedt tudományos alapokon nyugvó mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely az aknés bőrállapot egyéni felmérésében segít.

Effaclar Spotscan – az okos szépségápolás úttörője

A legpontosabb algoritmus létrehozásának érdekében a La Roche-Posay bőrgyógyászokat hívott össze a világ minden tájáról, hogy több mint 6.500 különböző bőrszínű, bőrtípusú és akné-fokozatú férfi és nő képeit elemezze. A vizsgálatokat 5 bőrgyógyásszal és 3 klinikai kutató szervezettel folytatták le, akiknek végül egy nagyon pontos és megbízható rendszert sikerült létrehozniuk. A mobilra telepíthető alkalmazást EFFACLAR SPOTSCAN-nek nevezték el. A név is tudatos választás volt, hiszen az Effaclar a La Roche-Posay akné elleni termékcsaládja.

Nem egyszerűen elemez, megoldást is kínál és nyomon követ

Az EFFACLAR SPOTSCAN, az okostelefon kamerájának segítségével, azonnal értékeli a látható bőrhibák számát és az akné fokozatát: 0 és 4+ közötti pontszámot ad. Sőt! Még arra is felhívja a figyelmet, ha a bőrgyógyászati konzultációra lenne szükségünk. A teszt alapján a szolgáltatás egy arcápolási programot és speciális bőrápolási tippeket javasol. Az előtte/utána szimulátor megmutatja a várható eredményeket, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nyomon kövessék a bőrük változását.

A szépségápolás és a mesterséges intelligencia

Az EFFACLAR SPOTSCAN algoritmusa segíthet felgyorsítani a bőrgyógyászati konzultációról való döntést, így a kezelés előbb megkezdődhet és pozitív pszichológiai hatást gyakorolhat. Ez az alkalmazás nagyszerű példája annak, hogyan tud a szépségápolás és a mesterséges intelligencia együtt dolgozni. Így már nem is tűnik olyan sci-fi-nek a fürdőszobánk tükrében megbújó mesterséges intelligencia képe, ugye?