Baba

Mentőöv a hasfájós időszakra – Tippek

Órák óta ringatod, de semmi sem hat, és legszívesebben már te is csak sírnál? Ha ez nálatok is gyakran előfordul, akkor gyanakodhatsz arra, hogy kólikával azaz görcsös hasfájással küzd a pici. Mit lehet ilyenkor tenni?
2020. Július 03.
A kólika a hármas szabállyal írható le

Az első pár hétben minden álomszerű volt, aztán gyermekedet mintha kicserélték volna, belépett életetekbe a rendszeres, kétségbeesett, látszólag ok nélküli – és ami a legrosszabb – csillapíthatatlan sírás? Németországi adatok alapján a babák közel 16%-ánál jelentkezik ez a jelenség, amelynek okaira egyelőre még nincs hivatalos orvosi magyarázat.

A kólikára jellemző, hogy a baba visszatérő rendszerességgel, nagyon gyakran az esti, éjszakai órákban erőteljes, a szokásostól merőben eltérő sírásba kezd, lábacskáit felhúzogatja a hasához, teste megfeszül, kezét ökölbe szorítva tartja.

Ilyenkor hiába próbálod nyugtatni, semmi sem működik, és ahogy egyre feszültebbé válsz, mintha még inkább csak rosszabbodna a helyzet. Nem érted, mi lehet a baj – etettél, büfiztettél, tisztába tettél, ringatsz, énekelsz, hintáztatsz, meg ami csak eszedbe jut, de hiába. És jön az a furcsa érzet, hogy valami biztos nincs rendben. Pedig az esetek nagy többségében a jelenség mögött semmilyen kóros szervi ok nem áll.

“A kólika az úgynevezett hármas szabállyal írható le. Vagyis ha a baba legalább 3 hete, a hét három vagy több napján napi több mint 3 órát sírással tölt, és ennek más oka nem található, kólikával van dolgunk” – mondja Cseh Áron, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa.

Miért hasfájós a kisbabám?

A kólika, vagyis görcsös hasfájás okai egyelőre nem teljesen világosak. Korábban úgy vélték, hogy ha a baba táplálkozás során túl mohón eszik, akkor sok levegőt nyel, ami puffadást okozhat és ettől fájhat a kicsi hasa. Habár ez is előfordulhat, az igazság mégis úgy tűnik az, hogy a babák éppen a sírás során nyelnek be túl sok levegőt, mely később hastáji fájdalmakat okoz számukra.

Ami sokkal valószínűbb, hogy az új környezethez való alkalmazkodási folyamathoz fokozottan igénylik a babák édesanyjuk, szüleik fizikai közelségét. Továbbá emésztésüknek is időre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően alkalmazkodjon az új tápanyaghoz, legyen az akár anyatej, akár tápszer.

Mikor érdemes mégis orvoshoz fordulni?

A kólika nem egy betegség, sokkal inkább egy átmeneti állapot a baba fejlődése során. Ennek ellenére, ritka esetekben ugyan, de előfordulhat, hogy mégis valamilyen gyomor- vagy bélrendellenesség áll a fájdalmas sírás, puffadás és az emésztési nehézségek hátterében.

Ha gyermeked súlya nem gyarapszik, s ha nagyon gyakori a hasmenés, esetleg véres széklet jelentkezik nála, ráadásul mindehhez láz is társul, akkor mindenképp fordulj gyermekorvoshoz, illetve érdemes a kicsit gyermek-gasztroenterológussal is megnézetni, hogy kizárhassák a szervi okokat, ételallergiákat.

Hogyan segíthetek a kisbabámnak?

A jelenlét és a testközelség biztosítása mellett érdemes lehet néhány egyéb “trükköt” is kipróbálni, mert még akkor is ha csak ideig óráig, de lehet, hogy találsz olyan módszert, ami babád számára (és így számodra is) megkönnyebbülést hoz.

Érdemes például tornáztatni a picit. Ez nagyon sokszor beválik, mert elősegíti a bent rekedt gázok távozását, és ezáltal enyhíti a baba pocakjának kellemetlen feszülését. Ha a finom átmozgatást simogatással és a kedvenc dalának éneklésével is kiegészíted, megnyugszik tőle a baba, és a pukik távozásával még arra is lesz esély, hogy aludjon egy picit.

Torna hasfájásra
“A tornához óvatosan hajlítsd be az egyik lábát, és emeld a hasához, tartsd így pár másodpercig, majd jöhet a másik láb. Végül mindkét lábat emeld a hashoz, és tartsd ott legalább 5-6 másodpercig. A térdek a hason pihenve a vállak felé mutassanak! Még hatékonyabb a torna, ha csípőkörzéssel is kombinálod.” Forrás: Hasfájós baba – hogyan segíthetsz?

Gyermekorvossal történt konzultáció után kipróbálhatsz szimetikon tartalmú készítményeket, cseppeket is a kicsinél. A szimetikon olyan hatóanyag, mely az emésztőrendszerben kialakult gázbuborékok falát segít elbontani, így a felgyülemlett gázok kiszabadulhatnak (egy részük felszívódik a bélrendszerben, más részük puki formájában távozik a baba pocakjából). Orvosi utasításra nyugodtan alkalmazható kicsiknél is, ugyanis a hatóanyag nem szívódik fel, nem lép kölcsönhatásba a babák emésztőrendszerében található fontos baktériumokkal, a széklettel távozik a szervezetből. Fontos, hogy ha ilyen szert adsz a babádnak, mindig kövesd a betegtájékoztatóban foglalt adagolási mennyiséget és módszert.

Népszerűek az úgynevezett babateák is, amelyek különféle gyógynövények, de főleg édeskömény felhasználásával készülnek, és emésztéskönnyítő, nyugtató hatásúak.

Ha a picit egy rugalmas kendővel vagy szövött kendővel magadra kötöd, és úgy hordozod, az is segíthet. Ilyenkor ugyanis a közelséged, a testmeleged, a szíved dobogása, a ringató mozgás, ahogy sétálsz vele és a magzati pózhoz nagyon hasonló testhelyzet mind együttesen hat a kicsire, és segít neki megnyugodni, elengedni magát. Sok babát kifejezetten az nyugtat meg, ha apukája hordozza. Ez különösen igaz akkor, amikor az édesanya már nagyon kimerült, fáradt, stresszes. A feszültséget pillanatok alatt észreveszik a gyerekek, és feszültebbé válnak ők is. Ha ilyenkor belép a képbe apa – aki még pihentebb -, a belőle áradó nyugalom is segíthet lecsillapítani a picit.

Ha már édesapákról van szó… Létezik egy “legendás” póz: az úgynevezett “Tigris a fán” tartás, mely gyakran csodákra képes, de nem árt hozzá egy jó erős alkar. Ehhez a babát az alkarra kell fektetni, pocakkal lefelé, a feje a könyökhajlatnál helyezkedjen el, pocakja a karon támaszkodjon, kezei és lábai ernyedten lóghatnak, pont, ahogy egy faágon sziesztázó nagymacska esetében. Ebben a pozícióban a pici könnyebben meg tud szabadulni az esetleges gázoktól, illetve a kar melegsége is lazítja a pocak izomzatát.

A finom masszázs is működhet. Cseppents néhány csepp babaolajat a tenyeredbe, majd jól melegítsd fel azt a kezeid összedörzsölésével. Lassú finom mozdulatokkal – az óramutató járásával megegyezően – kezdd el körkörösen simogatni a pici pocakját. A meleg, a finom nyomás ellazítja a kicsit, és megkönnyíti a szelek távozását.

Sokan számolnak be arról is, hogy a fehér zaj is elősegítette a kicsik megnyugtatását, elaltatását. Nem is gondolnád, de az olyan monoton, gépi hangok, mint például a porszívó, a mosógép vagy az autó járó motorja sok babára kifejezetten nyugtatóan hat. Biztosan te is észrevetted már, hogy milyen hamar elalszik a kicsi, ha autóval indultok útnak. Ha a legnagyobb sírós epizód közben inkább mégsem állnál neki porszívózni, vagy nem akarod az éjszakát a fürdőben tölteni a mosógépet hallgatva gyermekeddel a karodban, akkor ma már számtalan fehér zaj alkalmazás létezik, melyet a telefonodra letöltve bárhol és bármikor bevethetsz. A mi nagy kedvencünk a Szundító app, melyben a “géphangok” mellett, a természet hangjaiból, vagy dallamos altatókból is válogathatsz, így biztosan találsz babád preferenciáinak megfelelő “zajt”.

3-4 hónapos korára vége lesz, mintha elvágták volna

Dr. Cseh Áron szerint a szakemberek feladata, hogy megértessék a szülőkkel, hogy a csecsemőkori hasfájás gyakori jelenség, és ha kizártuk a szervi okokat, akkor a baba megnyugtatásán kívül más teendő nincs.

Nyilván amikor már a harmadik hete nem alszotok, nem pont erre a válaszra vágysz, de valóban a legtöbb, amit ilyenkor a gyermekedért tehetsz az az, hogy vele vagy. Biztosítod számára a folyamatos fizikai kontaktust a lehető legtöbb türelemmel, szeretettel, még akkor is, amikor már úgy érzed, nem tudsz többet adni magadból. Ez egy rettentően nehéz, sokszor embert próbáló időszak, de akármilyen közhelyes is, vigasztaljon az, hogy viszonylag rövid időn belül el fog múlni. Ha pedig már minden kötél szakad, saját és kisbabád érdekében is nagyon fontos, hogy merj segítséget kérni.

Partnereddel – vagy más segítő családtaggal – érdemes “váltásban” vinni ezeket az igencsak fárasztó és stresszes időszakokat, így oldható csak meg, hogy mindenkinek jusson egy szusszanás, ami alatt feltöltődhet. Erre a pár hónapra engedd el a másodlagos feladatokat – mint a lakás fényesre pucolása, vagy a mindennapos főzőcske -, és koncentrálj magatokra, magadra. Pihenj, amikor tudsz, mert kell az energia, hogy átvészeld ezt az időszakot!  Kitartás! Meglásd, hamar túl lesztek rajta!