Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mégsem allergizál a népszerű kozmetikumadalék

Szerző: Babaszoba.hu

2010. december 29. | Frissítve: 2015. november 13.

Forrás: HáziPatika.com

A popsikrémektől a papír zsebkendőkig szinte mindenben megtalálható a shea vaj, melyet egy dióféléből sajtolnak.

A növényi eredetű vaj ezért szerepel az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S. Food and Drug Administration, FDA) allergénlistáján, melyről egy friss kutatás azonban bebizonyította, mégis ártalmatlan - adta hírül a Reuters.
Statisztikai adatok szerint 2 millió amerikai allergiás valamilyen dió- vagy mogyorófélére, melyeknek egy speciális fehérjéje felelős az allergiás reakciókért.
Dr. Kanwaljit K. Chawla, New York-i gyermekorvos akkor lett kíváncsi a shea vaj esetleges allergiázó hatásaira, amikor a gyermekkozmetikumok biztonságosságát vizsgálta.

"A babáknak szánt készítményeket tanulmányoztam, amikor rájöttem, hogy számos 'natúr' vagy 'organikus' termék tartalmaz shea vajat, úgy mint a törlőkendők, a popsikrémek, a babaápolók vagy a mellápolók, melyeket a szoptatós kismamák alkalmaznak.
Láttam, hogy a shea dió az FDA allergiás tiltólistáján is szerepel" - mondja a doktornő, aki végül a kutatást vezette.

Mégsem allergizál a shea vaj


A szakemberek a shea dióból azokat a proteineket vonták ki, amelyek az elméletek szerint aktivizálhatják az immunrendszert. A vizsgálatok során arra jöttek rá, hogy az emberi szervezet nem káros, allergizáló molekulákként azonosítja a növényi hatóanyag fehérjéit, ami azt jelenti, hogy egészséget károsító hatások nélkül alkalmazhatók a belőle készült kozmetikumok.

Az eredményeket a Journal of Allergy and Clinical Immunology című szaklapban tették közzé.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák