Kisgyerek

Már áprilistól elérhető lesz állami támogatással a Zolgensma

Az emberierőforrás-miniszter bejelentése szerint akár már ettől a hónaptól hozzájuthatnak az SMA-ban szenvedő gyerekek a Zolgensma nevű méregdrága készítményhez, egyedi méltányossági alapon.
2021. Április 19.
Akár már áprilistól állami támogatással elérhető lesz a Zolgensma (fotó: Getty Images)

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebookon jelentette be, hogy akár már áprilistól állami támogatású lesz a Zolgensma készítmény. “Az SMA-ban (gerincvelői izomsorvadás) szenvedő magyar betegek számára kulcsfontosságú megállapodást kötött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Idén áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhetővé válik hazánkban a Zolgensma nevű génterápiás gyógyszer”- fogalmazott Kásler.

Emlékeztetett, hogy a rendkívül drága készítmény alkalmazására korábban szinte kizárólag közösségi adakozással nyílt lehetőség Magyarországon, “az új megállapodás értelmében azonban a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő honfitársaink hamarabb és könnyebben juthatnak majd hozzá nélkülözhetetlen kezelésükhöz”. Arról, hogy pontosan milyen mértékben támogatják majd a készítményt, egyelőre nem tudni.

A Zolgensmát elsőként az akkor másfél éves Zente kapta meg 2019 októberében.

Forrás: hvg.hu