Terhesség

Már 16 kórház bababarát!

A Kismama mindent megtett, hogy minél több anya és baba élvezhesse az anyatej áldásait, és munkatársaink is részt vettek a felmérésben: eddig összesen 16 szülészet kapott bababarát címet!
2011. Május 01.

Ha még a szülés előtt állsz, talán fel se merült benned, van-e jelentősége annak, hogy választott kórházad bababarát-e. Többségünk orvost választ, s ehhez képest másodlagosnak tűnik az, amit a szülészet nyújtani tud. Most, amíg a baba még a pocakodban van, elsősorban az foglalkoztat, hogyan fog kijutni onnan.

Ha már szültél, valamivel bonyolultabb lehet a helyzet. Talán minden úgy alakult, ahogy szeretted volna, de lehet, hogy azoknak a kismamáknak a táborát gyarapítod, akik így foglalják össze élményeiket: – A szülés csodás volt, de ami utána következett!!! Azt jobb volna elfelejteni. Senki sem segített igazán a szoptatásban, de mindenki más tanácsot adott. Már első nap tápszert, teát kapott cumisüvegből. A baba csak nappal lehetett velem, de akkor is csak háromóránként szoptathattam. A mellem fájt, éjszakánként szörnyen tele lett. A szülés szuper volt, de ezt az első hetet nem kívánom senkinek!

Az efféle élményektől legnagyobb valószínűséggel a bababarát kórházakban kímélheted meg magad.

Bár lett volna ilyen intézmény az első gyerekeim születésénél! Munkatársaimmal beszélgetve kiderült, anyaként mindannyian tapasztaltuk, milyen fontosak az első napok, a szakértő segítség, a helyes információk, és milyen sok gondot okozott, ha mindezt nem kaptuk meg. Pedig lehet ezt jól is csinálni! Nem pénz és felszerelés kérdése, a szemlélet és a szándék számít.

Így is lehet!

Világra jön a kisbaba, gyakorlott kezek fogadják. A bába első mozdulata, hogy a pici lányt édesanyja meztelen mellkasára teszi. Katalin, boldogan simogatja a pici, szuszogó csomagot. Az újszülött hamarosan keresni kezdi a mellbimbót, a szülésznő párnát és takarót hoz, segít Katinak, hogy kényelmesen bújhasson össze a kis Helenával. A kicsi próbálkozik, aztán ügyesen szopni kezd. A szülésznő megnézi a köldökzsinórt, már nem pulzál. Elvágja, és várja a lepény megszületését. Halkan magyarázza Katinak, mi történik, a kismama néha bólint egyet, de látszik rajta, hogy a babára figyel igazán. Megszületik a lepény, ellenőrzik a gátat, minden rendben. Helena szopik tovább, Kati gyönyörködik benne, nem, nem kér semmit, minden jó így. Nem is zavarják tovább, a háttérből figyelik. Csak egy jó óra múlva mérik meg, öltöztetik fel a kicsit, anya ezalatt beköltözik a gyermekágyas osztályra. Pár perc múlva hozza a csecsemősnővér az apró lányt, Kati összebújik vele, együtt pihenik ki a nap fáradalmait, és a későbbiekben is csak percekre kell elválniuk egymástól.

Már 16 kórház bababarát!

Sződy Judit pszichológus, IBCLC és

dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász IBCLC

Helena születését és első napjait a dombóvári kórházban kísérhettük figyelemmel. Két napot és egy éjszakát töltöttünk itt dr. Boros Judittal, lapunk szülész-nőgyógyász szakértőjével és Kovács Zsuzsanna védőnővel. Mindhárman laktációs szaktanácsadói végzettséggel rendelkezünk (IBCLC: nemzetközi vizsgát tett szoptatási szaktanácsadó) és az UNICEF-WHO külső felmérőbiztosaként járjuk az országot. Ellenőrizzük, hogy a szülészetek, amelyek megpályázták a bababarát címet, kiérdemlik-e azt. Az elmúlt két évben tíznél több hozzánk hasonló szakember “épült be” a jelentkező szülészetek mindennapjaiba. Akadt olyan kórház, amelyikről végül kiderült, hogy nem felel meg a feltételeknek, de ott is rengeteg fontos változás történt a babák érdekében. Boldogok vagyunk, hogy ezt az ügyet támogathatjuk!

Mitől bababarát?

A WHO és az UNICEF 1992-ben indította útjára a Bababarát Kórház Kezdeményezést (BFHI – Baby Friendly Hospital Initiative), melynek során meghatározták, hogy melyek azok az alapvető lépések, amelyekkel ideális körülményeket lehet teremteni a szoptatáshoz. (Lásd a feltételrendszert részletesen a www.sztnb.hu honlapon.) Ezekben a kórházakban mindent elkövetnek azért, hogy az újszülött és édesanyja egymásra hangolódhasson, és a szoptatás zavartalanul induljon. Ez sokszor apróságokon múlik. A múlt század végéig szakemberek és laikusok egyaránt abban hittek, hogy a kórházi technológia fejlesztésével és a sterilitásra való törekvéssel tesznek a legtöbbet az újszülöttekért. Ám kiderült, hogy sokszor maga a kórház a szoptatás gátja. Ahol korábbi gyakorlattal ellentétben a babát éjjel nappal az anya mellett helyezték el, igény szerinti, gyakori szoptatásra bíztatták az anyákat, nem használtak cumit, cumisüveget, csak orvosi indok esetén adtak pótlást, és minden anyának személyesen nyújtottak segítséget, ott sokkal kevesebb lett sírós, rosszul gyarapodó vagy sárga baba, és a szoptatási problémákkal küzdő édesanya. Európában a debreceni klinika szülészete valósította meg legelőször mindezt, és nyerte el a címet 1992-ben. Jelenleg Magyarországon tizenhárom kórház felel meg a feltételeknek, ám az előző évekhez képest fontos változás, hogy a kórházak munkatársai nem ülhetnek a babérjaikon. A címet csak három évig birtokolhatják, a felmérőbiztosoknak pedig joguk van bármikor, bejelentkezés nélkül látogatást tenni a szülészeten, ellenőrizni, hogy továbbra is éjjel-nappal minden támogatást megkapnak-e a családok a szoptatáshoz. Tőletek is várjuk a visszajelzéseket, hiszen ez közös ügyünk!

A kórház alkalmazkodjon!

Sokan azt gondolják, a bababarátság ellentétes az anyák érdekeivel, akik fáradtak szülés után, miért kellene erőltetni az együttlétet, a szoptatást. Megfelelő körülmények között a szoptatás és a rooming-in ellátás nem fárasztó, hanem épp a nyugalmat szolgálja! (Nem véletlen, hogy a nyugaton népszerű, nálunk még többnyire ismeretlen “anyabarát kórház” cím megszerzésének előfeltétele a bababarát cím megléte.) Ám ha egy anya mégis “hagyományos módon”, vagyis a babájától külön, háromóránként szoptatva szeretné eltölteni a kórházi napokat, vagy egyáltalán nem akar szoptatni, ezt bababarát kórházban is lehetővé kell számára tenni. Nem neki kell alkalmazkodnia a kórház igényeihez, épp fordítva, a kórház alkalmazkodik hozzá!

Bababarát kórházak

A következő kórházak szerezték meg, illetve tartották meg a “bababarát” címet 2011. májusi állás szerint:

Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház, Budapest

Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Debrecen

Szent Lukács Egészségügyi Kht. Dombóvár

Vaszary Kolos Kórház, Esztergom

Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr

DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft. Kazincbarcika

B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Miskolc

Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján

Almási Balogh Pál Mátrix Kórház, Ózd

PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Pécs

Siófok Város Kórház – Rendelőintézet, Siófok

Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet, Szolnok

Zala Megyei Kórház, Zalaegerszeg

Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktatókórház Nonprofit Kft., Miskolc

Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác

Markhot Ferenc Kórház, Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft., Eger

Nézd meg szülészetkeresőnket! Minden fontos információt összegyűjtöttünk az összes magyar szülészetről. Keresőnk segítségével utánanézhetsz, hogy választott szülészeteden mire számíthatsz. Bababarát? Együtt lehetsz a babával éjszaka is? Nem adják cumisüvegből a pótlást, ha szoptatni szeretnél?

Forrás: Kismama magazin