Gyerek

Lehet, hogy balkezes a gyermekem?

Sokszor átveszi a kanalat a bal kezébe, netán azzal nyúl a labda után? A nagyi vagy a szomszéd bácsi biztatja, hogy a "szép" kezét használja inkább, te pedig nem tudod, mitévő legyél? Megkérdeztük a szakembert.
2010. Június 10.
Balkezes rajzolás

Még az iskoláskor előtt el kell dőlnie, hogy egy gyermeknek melyik keze lesz a domináns. A szülőnek sem a bal, sem a jobb kéz használatát nem szabad erőltetnie, de bizonytalanság esetén néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlattal hamar egyértelműsíthetjük, melyik kezébe is kell majd adni a ceruzát az első iskolai napon – magyarázza Kiss Erzsébet, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke, aki maga is két balkezes gyermek édesanyja.

A bal oldala lesz erősebb?

A beszéd kialakulásával egy időben (18-20 hónapos korban) alakul ki a jobb vagy bal kéz dominanciája is. Mire gyermeked kétéves lesz, általában már meg tudod figyelni, melyik kezét használja inkább a finom, megtanult mozgások kivitelezésére, és emellett lassan körvonalazódik az is, hogy bal- vagy jobbszemes, -lábas és -füles lesz-e.Az agy két féltekéjében más-más funkciók központjai találhatók, ezt szakszóval lateralizációnak nevezik. A laterális dominancia akkor egyértelmű, ha a csemeténél mindegyik dominancia ugyanazon az oldalon található. A balkezesek többségénél az itt felsorolt testrészek közül a bal a domináns, a jobbkezeseknél a jobb, de akadnak kivételek is (ez az úgynevezett keresztdominancia).

Fokozatok

Tudnod kell, hogy a balkezességnek is vannak fokozatai. A teljesen balkezesek az élet minden területén a bal kezüket használják, a kétkezesek viszont egyformán igénybe veszik a jobb és a bal kezüket is. Az enyhén jobbkezes hajlamúak – bár valószínűleg balkezesek – sok dologhoz a jobb kezüket hívják segítségül. Ezek között a fokozatok között eligazodni nem mindig könnyű szakember nélkül, így ha számodra sem egyértelmű, hogy a kicsi tényleg balkezes-e, illetve, hogy a balkezesség “skáláján” hol helyezkedik el, legkésőbb középsős korában kérd ki a logopédus vagy a fejlesztőpedagógus segítségét!

Figyeld meg otthon, játék közben!

Mielőtt szakemberhez fordulsz, otthon is járj nyitott szemmel. Az alábbi feladatok közben is jegyezd fel, melyik keze a domináns!- Rajzoltass vele köröket: az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolt köröket a domináns kéz rajzolhatja.

– Kérd meg, hogy rajzolja körbe a tenyerét!

– Figyeld meg, melyik kezében fogja a fogkefét fogmosás közben!

– Jól láthatóan ejts valamit a padlóra, lehetőleg egy guruló tárgyat! Figyeld meg, melyik kezével nyúl utána!

– Vegyél egy klasszikus, hajtogatós kartondobozt, zárd le, majd kérd meg a kicsit, hogy nyissa ki!

Hagyd rá, ne szoktasd át!

Ha “a megszokottól eltérően” gyermeked minden kétséget kizáróan a balját használja ügyesebben, nem szabad erőltetni a másikat! Hagyd, hogy abba vegye a kanalat, azzal markolja a zsírkrétát, és kérd meg az óvónőket is, hogy hagyják az óvodában is ezt a kezét érvényesülni. Az átszoktatás semmiképpen ne jöjjön szóba, hiszen ma már tudjuk, hogy számtalan negatív következménnyel járhat.”Találkoztam olyan gyerekkel, aki átszoktatás után folyamatosan azt álmodta, hogy le akarják vágni a bal kezét. Azóta is viselkedési és tanulási zavarokkal küzd.”Mi történik átszoktatáskor? A domináns agyféltekét kevésbé foglalkoztatjuk, azaz gyengítjük, a másik agyféltekét viszont munkára késztetjük. A szülők akaratából jobbkezessé vált gyermekek emiatt elkezdhetnek dadogni, viselkedési zavarok, tanulási nehézségek, mozgáskoordinációs problémák jelentkezhetnek náluk – sorolja Kiss Erzsébet az elsődleges következményeket. Az ezek hatására jelentkező kisebbrendűségi érzés, visszahúzódó magatartás, dacosság, ágybavizelés és körömrágás csak tovább ront a helyzeten.

Balkezes a családban

Mivel a balkezeseknek a hétköznapi használati tárgyak nem állnak kézre, meg kell nekik adni a lehetőséget, hogy speciálisan számukra kifejlesztett eszközök vegyék körül őket. Az óvodában kezdetben csak arra kell kérni az óvónőket, hogy a gyermek az asztal bal szélén ülhessen – kezével a mellette ülőt így nem zavarja -, kapjon balkezes ollót, az iskolában pedig már az íróeszközök mellett a hegyezője és a vonalzója is legyen balkezes.Előfordulhat, hogy akadnak majd olyanok gyermeked körül (pedagógus, idősebb rokon), akik cukkolják, piszkálják azért, mert a “csúnya” kezét használja játék és étkezés közben, emiatt pedig könnyen frusztrálttá válhat, esetleg megpróbálja az ügyetlenebbik kezét használni (ezt nevezzük passzív átszokásnak). Magyarázd el neki, hogy a balkezesség nem betegség, hanem egy különleges tulajdonság, esetleg gondold végig, hogy volt-e, van-e a családban olyan rokon, aki szintén balkezes. Talán büszkeséggel tölti el, hogy imádott nagyapjához vagy unokatestvéréhez hasonlóan ő is különc lesz egy kicsit.Kapcsolódó cikkeink: