Kisgyerek

Krupp: mit adhatunk a gyereknek és mit nem?

A krupp tünetei általában éjszaka, hajnalban, hirtelen jelentkeznek, riadalmat okozva a gyermekben és a szülőben egyaránt. A legfontosabb, hogy megőrizzük nyugalmunkat, megnyugtassuk a gyermeket és csillapítsuk a tüneteket.
2018. November 25.
A kisgyerekeknél gyakori a krupp

“A krupp tüneteinek megjelenése ijesztő lehet mind a szülők, mind a gyermek számára, hiszen többnyire teljes jóllétből, hirtelen alakul ki. Fontos tudni, hogy bár a tünetek félelmetesek lehetnek, a krupp ritkán okoz életveszélyes állapotot, és enyhe formáiban könnyen kezelhető betegség” – mondja dr. Göndöcs Rita, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermektüdőgyógyásza. A kruppos gyermeket minden esetben javasolt gyermekorvoshoz vinni, súlyos, nem javuló tünetek, nehézlégzés esetén, vagy ha fiatal csecsemőről van szó, azonnal, akár a mentőszolgálat segítségével.

A kruppra jellemző a száraz, ugató köhögés, légvételkor pedig “befelé húzó” légzés figyelhető meg. Ennek oka, hogy vírusfertőzés miatt a gége és a gége alatti légúti nyálkahártya megduzzad, amely beszűkíti a légutakat, légzési nehézséget okozva. Az erős köhögés miatt hányás is felléphet, a gyermek általában sápadt, súlyos esetben ajkai kékesen elszíneződhetnek, húzó belégzést és akár nehezített kilégzést, orrszárnyi légzést láthatunk, de fokozott izommunka figyelhető meg a bordaközi izmok behúzódásán, a szegycsont fölött, és a rekeszizom mentén is.

A tüneteket csökkenti, ha a felöltöztetett gyermeket nyitott ablak vagy hűtőszekrény elé, esetleg a fürdőszobában, a hideg vizes csapot megnyitva, a kád mellé ültetjük. A hideg és a pára csökkenti a légúti nyálkahártya duzzanatát és megkönnyíti a légzést. Hidegpárásító használata is segít csökkentetni a tüneteket. Krupp esetén a meleg párás gőzölés semmiképpen nem ajánlott! Nem javasolt (vagy csak szigorú orvosi felügyelet mellett) az antihisztamin sem.

A gyermekorvos krupp esetén szteroidos inhalációs gyógyszert vagy kúpot ír fel. A kruppos gyermeknek nyugtatót vagy nyugtatót is tartalmazó lázcsillapítót szigorúan tilos adni, mert gátolhatja a légzőközpont működését! Mivel a betegség vírusos eredetű, antibiotikumra csak a nagyon ritkán előforduló bakteriális felülfertőződés esetén van szükség.

Ez is érdekelhet:

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet