Egyéb

Koronavírus: ötvenre nőtt a magyarországi fertőzöttek száma

A koronavirus.gov.hu oldalon azt írták: újabb magyar állampolgároknál és egy külföldinél mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid-19).
2020. Március 17.
Ötvenre nőtt a magyarországi fertőzöttek száma

Kiemelték: Magyarországon a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttetek száma elérte az 50-et, közülük 9 iráni, 1 brit, 1 kazah és 39 magyar állampolgár. Hétfőn egy második iráni gyógyult is távozott a kórházból.

Emlékeztettek arra, hogy – miként Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette és az adatokból is látszik – a járvány második szakaszához érkeztünk, vagyis az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése. Ez azt jelenti, hogy már nem lehet pontosan megmondani, kitől kapta a fertőzést valaki.

A koronavírus levegőben, szoros kontaktus vagy fertőzött tárgyról terjedhet. A következő tünetek esetén gyanakodhatunk koronavírus-fertőzésre: láz (38 celsius feletti), száraz köhögés, fáradékonyság, izomfájdalom és légszomj. Nagyon könnyű összekeverni a tünetek miatt az influenzával, megfázással. A tünetek az esetek 80 százalékában enyhék, annyira azok, hogy csak egy szokásos náthának, megfázásnak tűnhetnek. A koronavírus-fertőzöttek 20 százalékánál alakulnak ki súlyos tünetek, úgymint tüdőgyulladás, légzési elégtelenség, keringési elégtelenség, vérmérgezés.