Gyerek

Koronavírus: mit érdemes bevetni a tünetek ellen?

A koronavírus jelentkezhet nagyon enyhe tünetekkel, de súlyosakkal is. Hogy lehet felvenni a küzdelmet a kellemetlen tünetekkel?
2020. Március 25.
Koronavírus: létezik gyógyszer a fertőzésre? (Fotó: Getty Images)

Akinél jelentkeznek a tünetek, az szedhet valamilyen gyógyszert?

Milyen tünetei lehetnek a COVID-19 fertőzésnek?

A tapasztalatok alapján a megfertőződéstől számítva 2-14 nap is eltelhet, amíg jelentkeznek a betegség tünetei. Ezek a következők lehetnek:

A tünetek az esetek 80%-ában enyhék, sokaknál csak egy náthának, megfázásnak tűnnek. A fertőzöttek 20%-ánál azonban súlyos tünetek alakulhatnak ki, mint a légzési elégtelenség, tüdőgyulladás, vérmérgezés, keringési elégtelenség. Ez főként az idősek, illetve a legyengült immunrendszerű, vagy valamilyen krónikus betegséggel küzdő fertőzöttek esetében fordulhat elő.

Aki tapasztalja a koronavírus tüneteit, ne menjen el az orvosi rendelőbe, hanem hívja fel a háziorvost, az ügyeletes orvost, a mentőket vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámait: 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456.

Hogy terjed a fertőzés?

A koronavírus elsődlegesen szoros kontaktus útján, cseppfertőzéssel terjed, illetve a vírussal fertőzött tárgyak megérintésével, ha utána az illető kezével az arcára – szemére, szájára, orrára – is átviszi a kórokozókat.

Hogyan kezeljük?

Jelenleg nem áll rendelkezésre gyógyszer kimondottan a COVID-19 ellen – több országban is dolgoznak oltóanyagon, de ezek a becslések szerint legkorábban 1-1,5 év múlva lesznek bevethetők a vírus ellen.

A kezelés, ugyanúgy, ahogy egy megfázás vagy influenza esetében a tünetek enyhítésére irányulnak, de alapvetően az immunrendszer győzi le a fertőzést. A tüneti kezelés lehet:

  • fájdalom- és lázcsillapítók (ibuprofen vagy paracetamol)
  • köhögés elleni szirup vagy gyógyszerek
  • pihenés
  • bő folyadékbevitel

Enyhe tünetek esetén az orvos azt javasolhatja, hogy a páciens maradjon otthon, szigetelje el magát a lehető legnagyobb mértékben a családjától, és tüneti kezelést javasolhat neki, illetve az immunrendszer megerősítését. Súlyos esetben kórházi kezelést igényelnek a páciensek.

Milyen gyógyszert szedhet a lázas gyerek?

Ha a gyermek állapota indokolja a láz- és fájdalomcsillapítást, az életkorának megfelelő gyógyszerek adhatók neki, a betegtájékoztatón található adagolás szerint. A lázcsillapító gyógyszerek közül gyerekek esetében használhatók paracetamol, vagy ibuprofen hatóanyagtartalmú szerek – a készítmények csomagolásán mindig feltüntetik az összetevőket.

Ugyanazt a fajta gyógyszert általában 6 óránként lehet adni, de maximum 24 órán belül háromszor. Ennél gyakrabban csak kifejezetten orvosi utasításra használható a lázcsillapító, akkor is a másik hatóanyagú csoportba tartozó gyógyszert szabad csak adni, 2-3 óra elteltével, a túladagolás ugyanis veszélyes tüneteket okozhat!

A gyermekek a következő hatóanyagtartalmú készítményeket kaphatják lázcsillapításra az életkoruknak (illetve testsúlyuknak) megfelelően:

  • 0-3 hónap (kb. 5 kg-ig) alkalmazható: aminofenazon hatóanyagú kúp
  • 3-12 hónap (kb. 6-10 kg) alkalmazható: aminofenazon vagy metamizole sodium vagy paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú kúp, illetve paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú szirup
  • 1-3 év (kb. 10-15 kg) alkalmazható: aminofenazon vagy paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú kúp, illetve paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú szirup
  • 3-6 év (kb. 15-20 kg) alkalmazható: paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú szirup, illetve metamizole sodium hatóanyagú kúp
  • 6-10 év (kb. 20-30 kg) alkalmazható: paracetamol vagy metamizole sodium hatóanyagú tabletta, illetve paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú szirup
  • 10-14 év (kb. 30-40 kg) alkalmazható: paracetamol vagy ibuprofen vagy metamizole sodium hatóanyagú tabletta, illetve ibuprofen hatóanyagú szirup

A gyerekek esetében fontos arra odafigyelni, hogy ne kapjanak aszpirin vagy acetilszalicilsav tartalmú készítményt – ezek ugyanis a Reye-szindróma kockázata miatt veszélyesek lehetnek. A Reye-szindróma egy ritka, de igen súlyos megbetegedés, amely agykárosodást, illetve a máj zsíros elfajulását okozhatja. A betegség főként az influenza időszakában figyelhető meg: elsősorban a 15 éves kor alatti korosztályt, de fokozottan a 4 évesnél fiatalabb gyermekeket veszélyezteti. A betegség pontos okai ismeretlenek, de jellemzően bizonyos vírusokkal (mint például az influenza, bárányhimlő, adenovírus) való fertőzés után fordulhat elő, és megfigyelték, hogy azoknál a gyerekeknél fordulhat elő, akik a vírusfertőzésük kezelésére acetilszalicilsav tartalmú szert kapnak, melynek bomlástermékei válthatják ki a Reye-szindrómát.

Mire kell odafigyelni a kismamának lázcsillapításnál?

Terhesség esetén is a legfontosabb, hogy mindenképpen kérjen tanácsot a kismama a kezelőorvostól, mielőtt bármilyen gyógyszerkúrába kezdene. A láz- és fájdalomcsillapítók közül például az acetaminofent (más néven paracetamol) vagy a klórfenamint tartalmazó készítmények ajánlhatóak, de az orvos számos tényező, így például az egyénenként változó érzékenység alapján mérlegeli, hogy valóban adható-e egy készítmény – írja a gendiagnosztika.hu.

A legáltalánosabban elfogadott lázcsillapító hatóanyag terhesség esetén a paracetamol – ezeket a készítményeket 4-6 óránként lehet ismételten beszedni. Az alapszabály, hogy lehetőleg minél kevesebbet és minél rövidebb ideig szedje a kismama. Ha nem múlik el a láz 24-36 óra alatt, vagy hasi fájdalmak, méhösszehúzódások, hányinger jelentkezik, javasolt orvossal konzultálnia a lázas kismamának. Kerülni kell a kombinált készítményeket. A természetes praktikák közül alkalmazható terhesség során a vizes borogatás, de vigyázni kell, nehogy túlságosan is “lehűtse” magát a kismama, és az ülőfürdő is hasznos lehet magas láz esetén. A sok pihenés is nagyon fontos, ez is segíthet.

Az ibuprofen-tartalmú készítmények szedésétől óva intenek az orvosok a várandósság idején, ezek ugyanis a véráramba, onnan pedig a méhlepénybe kerülnek, és kedvezőtlen hatással lehetnek a babára. Ezek a szerek a terhesség kezdeti időszakában egyébként különösen kerülendők, ugyanis akár vetélést is okozhatnak.

A terhesség során egyes láz- vagy köhögéscsillapításra használt hatóanyagok egyértelműen és általános érvénnyel ellenjavalltak. Ilyenek a vírusellenes készítmények, az acetilszalicilsav (aszpirin) tartalmú gyógyszerek, az ibuprofen- és naproxen tartalmúak a terhesség utolsó harmadában, illetve a guaifenesin-, a dextrometorfán- és a kodeintartalmú köhögés elleni készítmények.

Mit lehet szedni szoptatás idején?

Szoptatás esetén is érdemes mindenképpen kikérni az orvos, illetve egy laktációs tanácsadó véleményét a lázcsillapítást, a lázcsillapító készítményeket illetően. A szoptató édesanyák számára az ibuprofen az egyik legbiztonságosabb láz- és fájdalomcsillapító megoldás, a másik a paracetamol, illetve az orvos esetleg felírhat diclofenac hatóanyagú készítményt is. A kezelőorvostól szükséges megkérdezni azt is, mennyi időt érdemes várni a gyógyszer beszedése és a következő szoptatás között. Az acetilszalicilsav tartalmú készítményeket érdemesebb elkerülni, ahogy a gyerekeknél, szintén a Reye-szindróma kockázata miatt. 

Meg lehet előzni a fertőzést?

A WHO általános higiéniás szabályok betartását javasolja, és azt, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon, ne menjünk közösségbe, izoláljuk magunkat, amennyire lehet. A legfontosabb javaslatok, hogy mossunk gyakran kezet, alaposan, legalább 20-30 másodpercig, szappannal és langyos vízzel, kerüljük az arcunk megérintését, tüsszentéskor, köhögéskor használjunk zsebkendőt, ha pedig ez nem megoldható, a könyökhajlatunkba tüsszentsünk.

(VIA/VIA/VIA)