Gyerek

Koronavírus: ezek a változások léptek érvénybe

Hétfőtől több szabály is változik, megjelent az erről szóló kormányrendelet.
2020. Szeptember 21.
Koronavírus: ezek a változások léptek érvénybe szeptember 21-től (fotó: Getty Images)

Maszkviselés

Szeptember 21-től kötelező lesz a maszkviselés már nemcsak a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is.

Fontos változás, hogy valóban maszkot kell viselni, a sál, kendő nem elég mostantól.

A maszkviselést ellenőrizhetik: az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal, a rendőrség pedig bármely helyszínen ellenőrizheti. Ha valaki a felszólítás ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra is felszólíthatják, és a kiszolgálás is megtagadható tőle.

Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit nem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is. Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Szigorítják a szankciókat, ha valaki maszk nélkül utazik a tömegközlekedési eszközökön: a tömegközlekedési eszközökről leszállítható lesz, akin nincs maszk és akár 50 ezer forintra lesz bírságolható. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni és elzárással is büntethető. A maszkot a közösségi közlekedés megállóiban is viselni kell 6 éves kortól.

A MÁV-Start és a Volánbusz is hétfőtől szigorítja a maszkhasználatot: azt már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem az állomásokon és megállóhelyek helyiségeiben is kötelező lesz hordani. A szigorítás a 6. életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik. A szabályszegő utasra pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból.

Hatósági áras PCR-teszt

Ugyancsak hétfőtől lép életbe PCR-tesztek 19.500 Ft-os hatósági ára. A koronavírus-fertőzött gyanúsoknál a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek. Fizetnie kizárólag csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretne tesztet csináltatni vagy külföldről hazatérve 2 db negatív PCR-teszttel mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól.

Szórakozóhelyek

Héttől a vendéglátó- és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát

Karanténkötelezettség

Az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet módosítása értelmében a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból Magyarországra belépő magyar állampolgárok, mind a külföldi állampolgárok esetében a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama az eddigi 14 napról 10 napra csökken szeptember 21-től.

Látogatási tilalom

Továbbra is marad a látogatási tilalom az egészségügyi és szociális intézményekben.

Új eljárásrend

Szeptember 21-től új eljárásrendet adott ki Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter a koronavírusjárvány kezelésére. Az új eljárásrend szerint a koronavírusfertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos.

A csak tüneteik alapján “gyanús”, vagy valószínűsített fertőzöttek esetén a beteg otthoni elkülönítésére a háziorvos utasít, hatósági intézkedésre csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetén van mód.

PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, amennyiben a páciens tüneteket mutat és ezen felül koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.

Az új eljárásrend is előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a PCR-tesztelést csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

(via koronavirus.gov.hu, 444.hu)

Forrás: koronavirus.gov.hu