Kisgyerek

Kisebbre becsüljük a lányok fájdalmát, mint a fiúkét

Különbözőképpen ítélik meg a felnőttek, hogy milyen mértékű fájdalmat érez egy lány, mint egy fiú, és a lányok fájdalmát hajlamosabbak kisebbnek gondolni - derítette ki egy amerikai pszichológiai kutatás.
2019. Február 02.
Nem vesszük elég komolyan a lányok fájdalmát?

Máshogy ítélik meg a felnőttek, hogy mennyi fájdalmat érezhet egy kisfiú, mint egy kislány, és hajlamosabbak arra, hogy úgy véljék a fiúk több fájdalmat éreznek. Ez derült ki a Yale Egyetem pszichológusai által végzett vizsgálatból. A vizsgálat során a felnőtteknek egy olyan videót mutattak, melyben egy öt éves gyermek ujjából vért vettek, majd arra kérték a felnőtteket, értékeljék, hogy szerintük mennyire fájhatott a beavatkozás a gyereknek.

A felnőtteket két csoportba osztották: mindkét csoport tagjainak pontosan ugyanazt a videót játszották le, ugyanazzal a gyerekkel, és ugyanazon fájdalom-reakciókkal, ám az egyik csoportban Samuelként, vagyis fiúként hivatkoztak a gyerekre, míg a másik csoportban Samanthaként, vagyis lányként. A válaszokat elemezve az derült ki, hogy a felnőttek úgy vélték, hogy a fiú nagyobb fájdalmakat él át, mint a lány.

Korábban már voltak hasonló vizsgálatok, és azokban is azt állapították meg, hogy a nemi sztereotípiák befolyásolják, miként vélekedünk mások fájdalmáról, de a gyerekekkel kapcsolatban még kevesebb bizonyítékot találtak erre a gondolkodásra. “Azt reméljük, hogy az eredményeink hatására további kutatásokat is végeznek majd a témában, és felülvizsgálják, hogyan befolyásolják a nemi sztereotípiák az egészségügyi döntéshozatalt. Ez a hibás gondolkodásmód ugyanis befolyásolhatja, hogy miként diagnosztizálják és kezelik a betegeket, például azt, hogy ugyanolyan fájdalomcsillapítást kapnak-e a nők, mint a férfiak” – mondta Joshua Monrad, a kutatás egyik vezető szerzője.

A vizsgálat eredményeiről a Journal of Pediatric Psychology című szaklapban számoltak be.

(Cikk forrása: sciencedaily.com)

Ez is érdekelhet: