Gyerek

Kevesebb tgyás, gyed? – Így igényeld a pótlékot!

Az adójóváírás 2012. január 1-jei kivezetése hátrányosan érintheti a tgyásban, illetve gyedben részesülő kismamákat. Akiknek azonban emiatt csökkent a jövedelmük, kompenzációra, jövedelempótlékra jogosultak.
2012. Február 13.

Megmutatjuk, mi a teendő, ha igényelni szeretnéd ezt az összeget.

Dr. Bogdán Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztályának vezetője elmondta, hogy azok a kismamák jogosultak a kompenzációra, akik 2011-ben adójóváírást vettek igénybe, vagy az elmúlt évre vonatkozólag 2012-ben, adóbevallásuk beadásakor fogják azt igénybe venni. Csak annak a szülőnek jár a pótlék, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás) vagy gyermekgondozási díjban (gyed) részesült. A kompenzáció összege függ attól, hogy az igénylő igénybe veszi-e, és hány eltartott után veszi igénybe a családi adókedvezményt.

Hogyan kell igényelni?

Dr. Bogdán Zsuzsanna sajtóközleményében hangsúlyozta: a kompenzációt írásban, egy nyilatkozat kitöltésével kell igényelni, nem jár automatikusan. Azoknak a kismamáknak, akik részére az egészségpénztárak folyósítják az ellátást, a napokban postázzák a nyilatkozatokat. Akik részére a munkáltatónál működő társadalombiztosítás folyósítja a tgyást vagy a gyedet, azoknak érdemes itt érdeklődniük. A nyilatkozat űrlapja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján, (www.oep.hu) a letölthető dokumentumok között is megtalálható.

A kitöltött űrlapot 2012. május 31-ig kell visszaküldeni az ellátást folyósító intézmények részére, aki eddig az időpontig igényli, annak részére január 1-jéig visszamenőleg kifizetik a pótlékot. Aki viszont csak május 31. után nyújtja be a papírokat, annak részére csak a benyújtást követő hónap első napjától lehet megállapítani az ellátást. Érdemes tehát minél hamarabb kitölteni és beküldeni a papírokat, hogy gyorsan a számládon lehessen a kompenzációs összeg.