Baba

Kevesebb áldozata lehet idén az influenzának

A pár évvel ezelőtti influenzajárvány egyfajta védettséget nyújt a mostani vírustörzsek ellen. Idén kevesebb halálos áldozata lehet a járványnak.
2019. Február 06.
Kevesebb áldozata lehet idén az influenzának

Noszek László, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orr-fül-gégészeti profilvezető főorvosa az InforRádiónak elmondta, hogy a pár évvel ezelőtti súlyos influenzajárvány egyfajta védettséget jelent az idei vírustörzsek ellen, ezért kevesebb áldozata lehet a mostani járványnak.

A főorvos hozzátette, hogy az influenzavírus nagyon változékony, ezért nem lehet olyan oltást kifejleszteni, ami hosszan tartó. A WHO minden évben elkészíti azokat a vírustörzsekből álló keverékeket, amelyek várhatóak az adott évben és ezeket használják fel oltásként.

A pár évvel ezelőtti influenzajárvány váratlanul érte a hazai lakosságot, akkor kevesebben voltak beoltva és az áldozatok száma is magasabb volt, ráadásul olyan vírustörzsek támadtak, amelyek ellen nem volt száz százalékos védelem. Az akkori súlyos járványnak viszont van egy hozadéka: egy ideig az emberek egy jelentős részében maradt egyfajta védelem, ezért a mostani vírustörzsek ellen a korábbinál nagyobb védelem van.

Kapcsolódó cikkeink influenzajárvány témában:

Forrás: MedicalOnline