Baba

Képesek beazonosítani a szavakat az újszülöttek

A folyamatos beszédből ki tudják választani a szavakat az újszülöttek, eleve ezzel a képességgel születünk. Ezt eddig nem tudtuk.
2019. Január 31.
Képesek beazonosítani a szavakat az újszülöttek

Mielőtt a baba kimondaná első szavait, a folyamatos beszédből kell kiválasztania azokat. A beszédben azonban nincsenek éles, egyértelmű szóhatárok. Már korábban is fény derült arra, hogy nagyjából az első életév közepére a csecsemők képessé válnak arra, hogy beazonosítsák a szavakat, de azt eddig nem tudtuk, hogy ez a képesség velünk születik vagy az agy fejlődésével alakul ki.

A Liverpooli Egyetem, a Manchesteri Egyetem és az olasz SISSA kutatóintézet és a francia Neurospin központ tudósai hangfelvételeket játszottak le csecsemőknek amelyeknek szótagfolyamában négy értelmetlen szó rejtőzött. Egy eljárással – közeli infravörös spektroszkópia – megállapították, hogy az agy melyik részei aktiválódtak a felvétel hallgatása közben.

A háromnapos babák a prozódia, vagyis a beszéd dallama segítségével választották ki a hangfolyamból a szavakat. Ez segít abban, hogy megállapítsuk hol ér véget és hol kezdődik egy szó. Egy másik technikát is alkalmaztak a babák: a nyelv statisztikáját, amivel kiszámoljuk, hogy egy szóban milyen gyakorisággal kerülnek egymás mellé a hangok.

“Arra világít rá a tanulmány, hogy milyen jó érzékelők a csecsemők valójában és mennyi információt szívnak magukba. A szülőknek nagyon fontos, hogy megismerjék, hogyan figyel rájuk a baba”, mondta Alissa Ferry, a Manchesteri Egyetem kutatója. A felfedezés a nyelvtanulás első lépcsőfokának megismeréséhez nagyon lényeges.

Kapcsolódó cikkeink beszédfejlődés témában:

Forrás: MedicalOnline