Baba

Kell a csecsemőknek vizet inniuk?

Sok újdonsült szülő teszi fel a kérdést, hogy szüksége van-e a pici babáknak vízre, és sajnos gyakran kap helytelen választ a család részéről.
2019. November 18.
Kell a csecsemőknek vizet inniuk? (Fotó: iStock)

A helyes válasz viszont az, hogy nem. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek egyáltalán nincs szükségük vízre. Weboldalukon olvasható, hogy az anyatej több mint 80% vizet tartalmaz, különösen az első adag tej minden etetéskor, ezért minden alkalommal, amikor az édesanya úgy érzi, hogy gyermeke szomjas, megszoptathatja.

A tápszerekkel etetett gyermekeknek sincs szüksége külön vízre, hiszen az összes szükséges folyadékot megszerezheti ezekből az ételekből. Catherine Pound gyermekorvos szerint a 6 hónaposnál fiatalabb babák ha vizet kapnak, az megzavarhatja a táplálkozási rutint, és fogyást eredményezhet.

Ezzel Katie Zeratsky, a Mayo Clinic dietetikusa is egyetért, véleménye szerint ha a vízfogyasztás miatt hagynának ki a babák étkezéseket, azzal olyan kulcsfontosságú tápanyagokból is kevesebb kerülne a szervezetükbe, mint a fehérje, különböző vitaminok és ásványi anyagok, a szénhidrátok és bizonyos zsírok. – A babák táplálkozásának alapja az anyatej illetve a tápszer az első hónapokban, hiszen ez egy nagyon fontos időszak a növekedésük szempontjából. Olyan gyorsan növekednek, hogy energiaigényük nagyon magas ilyenkor, ezért elengedhetetlen számukra ez a fajta táplálkozás – mondta el a szakember.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint sem vízre, sem teára, sem gyümölcslére nincs szükség ezekben a hónapokban, kivéve, ha ideiglenesen az orvos másról nem rendelkezik. Még a nagyon meleg napokon sincs szükségük vízre a csecsemőknek, helyette gyakoribb szoptatással kell megoldani, hogy ne legyenek dehidratáltak.

(Cikk forrása: mother.ly)

Kapcsolódó írásaink: