Kisgyerek

Karácsony: a díszek jöhetnek, a zenével még várj

Bár még csak most kezdődik a december, szeretnél karácsonyi hangulatba kerülni? A szakemberek szerint a díszítést érdemes elkezdeni, viszont a karácsonyi dalokat inkább hanyagold: az előbbitől boldogabb, az utóbbiaktól stresszesebb leszel!
2018. December 02.
A karácsonyi dekoráció boldogabbá tesz

Bárhogy ünneplitek is a karácsonyt, előbb-utóbb el kell kezdeni készülődni rá. Van, aki mindent az utolsó pillanatra hagy, más viszont már hónapokkal előtte gondosan megtervezi az ajándékokat, a menüt, a dekorációt. De hogyan is hat ránk ez a nagy készülődés? Megnyugtató, hogy nem kapkodunk, vagy éppen idegesítő, hogy mindenhonnan csak az ünneplést nyomatják?

A szakemberek szerint attól függ, az ünnepi készülődés mely aspektusát vizsgáljuk. A karácsonyi dekoráció például növelheti is a boldogságunkat, vagyis nyugodtan feldíszíthetjük az otthonunkat már jóval az ünnepek előtt. “Az ünnepi díszek kimozdítanak minket a hétköznapok szürkeségéből, a színes fények és az élénk színek még a hormonjainkra is hatással vannak, vagyis a karácsonyi dekoráció boldogabbá és elégedettebbé tehet minket” – mondja Deborah Serani pszichológus. “És persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy a karácsony a legtöbb emberben felébreszti a nosztalgiát, segít felidézni a szép emlékeket.”

Ezzel szemben a karácsonyi dalok inkább rossz érzéseket okoznak, és az unásig ismételt slágerek csak tovább fokozzák az év végi stresszt. “A zene nagyon erős hatással lehet az érzelmeinkre, és a karácsonyi dalok, főleg ha túl hangosan, túl korán halljuk ezeket, kifejezetten irritálóak lehetnek” – mondja Linda Blair pszichológus. “A karácsonyi dalok miatt sokan úgy érezhetik, csapdába kerültek. Minden sláger arra emlékeztetheti őket, hogy ajándékokat kell venniük, elő kell készíteniük a vacsorát, meg kell szervezniük az összejöveteleket.” Blair szerint ezt az üzletek – ahol a legtöbbször találkozunk ezekkel a dalokkal – ki is használják ezt: sokan ugyanis úgy reagálnak a stresszre, hogy meggondolatlanul költekezni kezdenek.

(via/via)

Ez is érdekelhet: