Baba

Jövőre új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek energiafogyasztását jelző eddigi címkéket - írja az MTI a MediaMarkt nyomán.
2020. Augusztus 06.
Jövőre új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre (Fotó: Getty Images)

2021. március 1-je után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken, és a legmagasabb energiaosztály az “A” lesz – hívja fel a figyelmet a MediaMarkt, melynek egy korábbi reprezentatív kutatása szerint az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont a háztartási nagygépek vásárlásakor.

Az energiafogyasztási címkék olyan hasznos adatokat tartalmaznak, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve a sok + jel. A mosógépek és hűtők 90 százaléka 2017-ben már valamely pluszos “A” kategóriába tartozott, így egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között a korábbi jelölés alapján. Ezért is vezetnek be új energiacímkéket az Európai Unióban, és komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket.

A legfontosabb változás, hogy az “A” kategória lesz a legmagasabb energiaosztály, és nem lesz mellette pluszjel. Az új rendszerben jelentős visszaminősítések lesznek, az “A” és “B” osztály sok esetben üresen marad majd, és például, egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel majd meg. Az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut.

Emiatt több gyártó megújítja termékválasztékát, és még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek majd a kínálatba. Az új címkéken megjelenik egy QR-kód is, ami az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling), azaz az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázishoz vezet – itt a készülékek termékismertetői is elérhetőek.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti – új energiacímkét kapnak a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők, de a TV készülékeket és lámpákat is érinti a változás. Már most is lehetnek a boltokban olyan készülékek, amelyek két különböző címkével rendelkeznek – de ezt kötelezően csak november elsejétől kell biztosítaniuk a kereskedőknek. 2021. március 1-jétől pedig már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken.

Forrás: MTI