Kisgyerek

Jelek, hogy kezdesz helikopterszülővé válni

A helikopterszülő mindenből a legjobbat akarja, minden helyzetre felkészül, túlkontrollál, túlfélt, nem engedi el a gyereket és sokszor szabályok nélkül nevel. A gyerek önállótlanná, kudarckerülővé, elkényeztetetté válhat egy helikopterszülő mellett.
2020. Január 11.
Jelek, hogy kezdesz helikopterszülővé válni (fotó: iStock)

A helikopterszülő kifejezést Dr. Haim Ginott használta először 1969-ben megjelent könyvében. A fogalom arra az attitűdre vonatkozik, amikor a szülő folyton a gyerek körül köröz és nem enged teret neki. De nemcsak a gyereknek, hanem a negatív hatásoknak sem enged teret az ilyen szülő: nem érheti csalódás, kellemetlenség a gyerekét, ezért túlfélti, túlkontrollálja az életét. A helikopterszülőt sokszor a bűntudat gyötri, ezért mindent megenged a gyereknek, nincsenek szabályok, korlátok, csakhogy a gyerek boldog legyen. Így azonban nem tanulja meg hogyan reagáljon a kudarcokra, a negatív élményekre.

Sok minden állhat a mögött, hogy miért viselkedik így a szülő, egy biztos: a gyerekkel nem tesz jót. Mielőtt felkiáltanál tehetetlenségedben, hogy “annyira el vagy kényeztetve”, nézd meg, neked mekkora szereped van abban, hogy úgy viselkedik a gyereked, ahogy. Ezek a jelek arra utalnak, hogy belecsúsztál a helikopterszülőség szerepébe.

Azt akarod, hogy állandóan boldog legyen

A szülők hajlamosak arra, hogy azt szeretnék, gyerekük állandóan boldog legyen, ezért megvédik minden csalódástól – mondta Felici Pangilinan-Buizon coach a smartparenting.com cikkében. A túlféltés azonban káros lehet, hiszen a gyerek nem ismeri meg a kudarcot, nem tanulja meg kezelni.

Nem tudod, mikor kell azt mondani “nem”

Vannak olyan szülők, akik hajlamosak arra, hogy képtelenek nemet mondani a gyereknek csak azért, nehogy csalódás érje. Pedig úgy is megadhatják, amit a gyerek kér, hogy bizonyos feladatokat vagy célokat jelölnek meg cserébe.

Nem akarsz újabb hisztit… legalábbis nem nyilvánosan

Csak azért mert kellemetlen mások előtt vagy mert tehetetlen vagy szülőként, a hiszti egy bizonyos életkorban nemhogy ártalmas, hanem egyenesen szükséges. Nem segítesz a gyereknek, ha csak azért engedsz neki meg bármit, hogy a kínos hisztit elkerüld. A hiszti okát érdemes megérteni. Egy 2-3 éves gyerek tehetetlenségében hisztizik, azért, mert még nem képes uralni az érzelmeit, mert még nem képes verbalizálni azokat. Ez nem szembeszegülés, hanem életkori sajátosság. Persze későbbi életkorban már egyáltalán nem megengedhető ha így próbál manipulálni egy gyerek.

Ráhagyod, mert így kényelmesebb

Sokkal egyszerűbb és kényelmesebb ráhagyni a gyerekre, amit akar, de sajnos egyáltalán nem szolgálja hosszú távon a gyerek érdekeit. Tudomásul kell venni, hogy nem minden szülői reakció vagy elvárás okoz örömöt a gyereknek, bizony van olyan helyzet, amikor nemet kell mondani, amikor konkrét irányokat kell kijelölni. A szülői szerep nem mindig népszerű, a kényelem, az egyszerűbb út nem írhatja felül, hogy mivel teszünk hosszú távon jót a gyereknek.

Kapcsolódó cikkeink: