Gyerek

Iskolakezdés: még kikerülhető az Oktatási Hivatal

Ha 2020. január 15. előtt kiállított szakvélemény van arról, hogy a gyerek nem iskolaérett, akkor maradhat még egy évet oviban és nem kell az Oktatási Hivatalhoz fordulni. Aki most próbálja beszerezni, valószínűleg már elkésett.
2019. December 03.
Iskolakezdés: még kikerülhető az Oktatási Hivatal (fotó: iStock)

Az Oktatási Hivatal honlapján megjelent tájékoztató szerint, ha a szülő 2020. január 15. előtt kiállított szakvéleménnyel rendelkezik arról, hogy hat éves gyermeke nem érett az iskolakezdésre, abban az esetben a gyerek automatikusan még egy évet maradhat az óvodában, emiatt nem kell az Oktatási Hivatalhoz fordulni –  írja az Index.

Aki viszont most próbál meg ilyen szakvéleményt beszerezni az illetékes pedagógiai szakszolgálattól, az valószínűleg már elkésett, mert a szakszolgálatok túlterheltsége miatt csak jövő tavaszra tudnak sok helyen időpontot adni.

Akinek már van szakvéleménye (tehát 2020. január 15-e előtt állították ki), annak az óvodában kell bemutatni azt és az óvoda a tényt rögzíti a köznevelési információs rendszerben (KIR).

Ha a szülőnek nincs ilyen szakértői bizottsági véleménye, akkor javasolt az Oktatási Hivatalhoz kérelmet benyújtani. Ezeket a kérelmeket csak 2020. január 1. és 15 között lehet beadni.

Az eljárást a szülő kezdeményezi, hiszen ő véli úgy, hogy gyermeke számára nem célszerű még megkezdeni az iskolát. A kérelemben bármilyen indok leírható, az eljárásban ezeket vizsgálják majd. A szülő a kérelméhez bármilyen, általa fontosnak tartott iratot, dokumentumot mellékelhet, kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja, ilyen módon a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe vehetik.

A fejlődést nyomon követő nyomtatvány nem kötelező, hiszen nem csak olyan körülmény, állapot, tény merülhet fel, melyeket ez az óvodai dokumentum tartalmaz, írj az lap a tájékoztató alapján.

Az Oktatási Hivatal eljárása közigazgatási hatósági eljárás. Amennyiben az Oktatási Hivatal hatósági eljárása keretében úgy ítéli meg, hogy különleges szakértelemre van szükség a megalapozott döntés meghozatalához, szakértőt vesz igénybe.

Lehetőség lesz arra is, hogy valaki a 6 éves kor betöltése előtt iskolába írassa a gyerekét, ebben az esetben is az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet, melyet az Oktatási Hivatal honlapján december végén elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu