Gyerek

Így válassz cipőt a gyereknek

Gyermekeink öltöztetése szubjektív műfaj: lehet vele sokat időzni vagy praktikusan elintézni. Egyetlen pontban azonban minden szülőnek érdemes ugyanúgy gondolkodni: olyan lábbelit vegyünk, ami nem árt.
2020. Március 25.
Így válassz cipőt a gyereknek (Fotó: Getty Images)

Amíg a pólónál, ruhácskánál, kisingnél nincs a gyártmánynak direkt hatása a gyermek egészségére, addig a cipőknek bizony lehet. Ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy kell a kialakulóban lévő csontozatnak, izomzatnak, lábformának, esetleges tartáshibáknak megfelelően lábbelit választani a gyermekeknek 

Mikortól adjunk cipőt a gyermek lábára?

Ízlés és persze évszak, időjárás kérdése, hogy az újszülöttre a babakocsis/hordozós sétához adunk-e a zoknin kívül lábbelit is. Esetükben ez az úgynevezett kocsicipő: beszédes neve elárulja, ez a babakocsizáshoz szánt lábbeliszerű ruhadarab. Ekkor még nincs fontos mérlegelendő szempont azon kívül, hogy a baba ne fázzon, vagy épp ne legyen túlöltöztetve meleg időben.

Később, ha a mászva közlekedő babával ide-oda, például játszótérre megyünk, inkább igazi cipőt adjunk rá – ha tudunk, már ekkor elkezdhetünk a lenti szempontok alapján választani neki cipőt.

Kritikussá akkor válik a cipőkérdés, amikor gyermekünk feláll és hirtelen az addig semmi súlyt nem tartó lábaira nehezedik az egész teste. Ettől kezdve szükséges körültekintően cipőt választanunk neki.

 

Stabilitást adó cipő az első lépésektől kezdve

A legelső, kapaszkodós lépésektől kezdve stabilitást adó cipőt keressünk a gyermeknek. Mit értünk ezalatt? Könnyű belátni, hogy a felállást megelőzően a gyermek lábai nem viselnek terhet: a kúszás a hátizomzatot erősíti, a mászás során pedig a végtagok, a törzs, has, mell és váll izmai erősödnek meg. Amikor babánk egyik pillanatról a másikra járni kezd, gondoskodjunk arról, hogy a kezdetben gyenge izomzatú lábakra a bokát szorosan fogó, a saroknál merev cipőt adjunk, amelynek talpa azonban rugalmas.

 

Győződjünk meg minderről személyesen, élőben, a cipőt a kezünkbe véve: ellenőrizzük, hogy merev kialakítású-e a sarka, hajlítani tudjuk-e a talpát (könnyen, középen kell hajlania), körbefogja-e a gyermekünk bokáját, az orra pedig széles-e (inkább legyen szélesebb, egyenes, mintsem lekerekített – kell a szabad mozgástér a lábujjacskáknak). Biztonsági szempontból lényeges az is, hogy csúszásmentes legyen a cipő talpa, de ugyanígy fontos az is, hogy a lábbeli felső része és bélése, belső talpbetéte is természetes anyagokból készüljön.

Nagyon fontos az is, hogy a kicsi lábujjaitól még legyen kb. 1 cm mozgástér a cipő orráig.

Ha nagyobb a boka dőlése, mint 10 fok

A járás megkezdésekor még minden gyermek bokája befele dől, ám az nem mindegy, hogy mennyire. Nagyjából 10 fokig normális, ha azonban 10 és 20 fok között van a dőlésszög, akkor már szupinált lábbeli viselése javasolt, ami azt jelenti, hogy olyan cipőt kell vásárolni, amelynek a sarokrésze kifelé döntött.

 

Cipő kint, cipő bent

A babák, ellentétben a felnőttekkel, beltéren is cipőt viseljenek. A fent felsorolt okok miatt az ő bokájuk megtámasztásra szorul minden állva töltött időpillanatban. Vagyis akkor is, ha a szabadba visszük őket, de ugyanígy akkor is, ha otthon vagy más, belső térben játszanak. A gyermekünknek tehát ne papucs kerüljön ilyenkor a lábára, hanem benti cipő. Ez nem egy ódivatú óvodai szokás, hanem az egészséges lábizomzat fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges “eljárás”.

 

Természetesen a trendeket már élénken követő 3 évesekkel nehezebb feladat lehet elfogadtatni, hogy nem veszünk olyan vagány strandpapucsot például, mint amilyen a csoporttárs Rozikának is van, mégis törekedjünk erre. Hét éves korig fejlődnek az emberi láb csontjai, eddig van lehetőségünk rá, hogy az egészséges kifejlődésre hatást gyakoroljunk. Éljünk ezzel a lehetőséggel!

 

Semmiképp ne bújtassuk a baba-, gyereklábakat flip-flop papucsba. Ezek a lábbelik balesetveszélyesek, és semmilyen tartást nem adnak a lábnak. Nem használ az ízületeknek, gerincnek sem (általában nagyobb az ütődés mértéke), és a lábujjak közé befurakodó pántrész felsértheti a bőrt, ezért fertőzésveszélyes, s akkor még a diszkomfortérzésről nem is beszéltünk.

Hol keressünk jó minőségű gyerekcipőt?

 

Törekedjünk arra, hogy cipőből mindig újat vegyünk a gyermekünknek, hogy az valóban az ő lábformáját vegye fel, az ő lábfejéhez idomulhasson. Olyan üzletben vásároljunk, ahol szükség esetén – első néhány cipő vásárlásakor mindenképp – személyesen is felpróbálhatja gyermekünk a cipőt. Használtat csak abban az esetben adjunk rá, ha a cipő, csizma, szandál nincs kitaposva, még nem hagyott benne nyomot a láb.

Legyünk bizonyosak afelől, hogy a választott cipők túl azon, hogy méretben jók a gyermekünkre (beleszámolva az 1 cm-es ráhagyást), a korábban felsorolt kritériumoknak eleget tesznek. Ehhez teszteljük le a fent leírt módon a cipőt az üzletben.

Nagyon sok gyerekcipőmárka érhető el hazánkban is, ráadásul már nemcsak dedikált cipőboltokban, de nagy sportszeráruházlácban is találhatunk kitűnő minőségű gyermeklábbeliket, amelyeket laboratóriumi körülmények között teszteltek és megfelelnek a gyermekláb különleges elvárásainak, minden fejlődési szakaszban. Mindig fókuszáljunk arra, hogy a lábat stabilan tartó lábbelit keressünk és ne csábuljunk el a divatos, de a bokát semennyire sem tartó kiscipők felé. Szerencsére ma már tényleg széles a választék jó minőségű gyermekcipőkből is – kérjük meg (a már nagyobb) gyermekünket, hogy ezek között keressen neki tetsző darabokat.

 

Mezítlábazás: hogyan és miért?

Amikor az időjárás engedi, keressünk lehetőséget arra, hogy a gyermek levehesse a cipőjét és úgy járjon, szaladjon. Ha biztonságos körülmények között tudjuk mezítláb hagyni a gyermekünket (higiéniailag kifogástalan homokozóban, éles tárgyak, szemetek nélküli kavicsos úton), akkor kavicsos, homokos, füves illetve bármi egyéb természetes, a talp számára ingert adó talajon hagyjuk gyermekünket mezítláb járni.

 

Az őt érő ingerek hatására különböző izommunkákat végez ugyanis a gyermek talpa, ami nagy segítséget jelent abban, hogy egyre erősebb legyen és kellően megtámassza a lábakat, elbírja a testsúlyt.

Összefoglalásképpen: mit érdemes tehát a boltban hagyni?

 

  • Ha egészséges gyereklábról beszélünk, ne vegyünk neki beépített lúdtalpbetétű lábbelit.
  • Amennyiben már jár a baba, ne vegyünk neki és ne adjunk rá kocsicipőt.
  • Ne vegyünk neki papucsot bentre, mert nem fogja a lábát.
  • A flip-flop papucs legkevésbé sem baba- és kisgyereklábra való.
  • Hanyagoljuk a puha, gyenge sarkú cipőt.
  • Ne vegyünk a kicsinek olyan szandált, ami csak pánttal tart, tehát nem fogja rendesen a sarkat.
  • Semmiképp se vegyük meg, ha túl kemény a talpa, (nem hajlik).
  • Jobb, ha a pocon hagyjuk, ha nem elég széles a lábfeje.
  • Ne válasszunk olyan cipőt, szandált, amelynek belső része, talpbetéte nem természetes anyagból készült.
  • Ne vegyünk nem megfelelő méretű cipőt, azaz olyat, aminél nincs a lábujja és a cipő orra között körülbelül 1 cm (egy ujjnyi hely).

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Decathlon támogatta.