Gyerek

Így tartsd távol a szúnyogokat a gyerekektől

Hiába kicsik, a szúnyogok rengeteg kellemetlenséget okozhatnak. Sajnos a gyerekeket sem kímélik a vérszívók, ezért nem árt tudni, hogyan tarthatjuk távol azokat.
2021. Június 15.
Hogy lehet hatékonyan elűzni a szúnyogokat? (Fotó: Getty Images)

Egy szúnyog egyetlen csípés alatt képes annyi vért magába szívnia, hogy eredeti testsúlyát megháromszorozza, vagyis igen jó étvágyú ellenséggel állunk szemben. A világon több ezer különféle szúnyogfajta létezik, vannak köztük visszafogottabb és kimondottan agresszív típusok – ez utóbbiak közé tartoznak a Magyarországon is egyre gyakrabban előforduló tigrisszúnyogok, amiket fekete-fehér csíkjaikról lehet leginkább felismerni.

A tigrisszúnyog nem csak szürkületben kap kedvet a vérszíváshoz, hanem egész nap aktív, ráadásul a csípése jobban feldagadhat, fájdalmasabb lehet és jobban viszkethet, sőt sok esetben lassabban is múlik el, mintha egy “sima szúnyog” vett volna célba. 

Kik a szúnyogok kedvencei?

Általánosságban elmondható, hogy a szúnyogok előszeretettel csipkedik össze a gyerekeket is, ám náluk is megfigyelhető, hogy vannak, akik jobban vonzzák a vérszívókat. A szakértők szerint a szúnyogok különösen kedvelik azokat, akiknek 0-ás a vércsoportja, illetve azokat, akik izzadékonyabbak és akiknek édeskésebb a testillata.

Melyek a hatékony szúnyogriasztók?

A 3 hónapnál fiatalabb babák bőrére jobb, ha nem fújsz vagy kensz semmit, náluk szerencsésebb a fizikai védelemre összpontosítani az ablakra szerelt vagy a babakocsira rögzített szúnyoghálóval. A nagyobb gyerekeknél már alkalmazható valamilyen szúnyogriasztó termék, mindenképpen lényeges azonban, hogy az ő bőrükre csakis gyerekek számára kifejlesztett rovarriasztót használj, és mindig olvasd el figyelmesen a használati utasítást! Érdemes a bőrrel minél kíméletesebben bánó szúnyogriasztót választani, és azt mindig rendeltetésszerűen használni.A spray-k mellett szúnyogriasztó karkötők is kaphatók a kellemetlen szúnyogcsípés megelőzésére. Jó megoldás lehet, de csakis akkora gyerekeknél, akik már nem veszik a szájukba, és nem akarják megrágcsálni azt! Ha nem vagy biztos benne, hogy ezt megállja a kicsi, és nem szeretnél semmit a bőrére fújkálni, jól jön a ruhára ragasztható szúnyogriasztó tapasz, amiben az a nagyszerű, hogy nem érintkezik közvetlenül a bőrrel, mégis működik.

Illóolajokkal a szúnyogok ellen

Jó pár olyan illat ismert, amit ki nem állhatnak a szúnyogok, ezeket pedig természetes formában is bevetheted, ha azt szeretnéd, hogy békén hagyják a gyerekeket és a felnőtteket is. Nem vonjuk kétségbe a boltban kapható rovarriasztók hatékonyságát, azt azonban fontos tudni, hogy nem mindig kíméletesek az érzékeny bőrrel. Ezekből az olajokból egy kis pumpás üvegbe is csepegtethetsz pár cseppet (vizzel hígítva persze!), és ugyanúgy használhatod, mint a bolti változatot.A szúnyogok nem viselik el a citrom, a bazsalikom, a levendula, a geránium, a teafa, a menta és a kakukkfű illatát sem, ezekből kedvedre válogathatsz és igazán kellemes illatú keveréket is készíthetsz. Fontos tudni, hogy bár a természetes illóolajok mentesek a káros anyagoktól, az arra érzékenyeknél okozhatnak bőrirritációt! Vigyázz, hogy a gyerekek kezére ne fújj ezekből sem, mert egy óvatlan mozdulattal a szemükbe dörzsölhetik!

Szúnyogcsípés-allergia? Bizony, létezik!

Teljesen normális, ha a szúnyogcsípés helyén enyhe duzzanat, bőrpír, és égő-viszkető érzés alakul ki, vannak azonban olyanok, akik allergiásak a szúnyogcsípésre, ezért a megszokottnál hevesebben reagálnak a vérszívók támadására. Erre utaló jel, ha méretes vörös foltok jelennek meg a csípések helyén, és a duzzanat is hatalmasra nőhet. Bár első ránézésre igazán ijesztő lehet – főleg gyerekek esetében – a jó hír azonban az, hogy az egészséget nem veszélyezteti. A biztonság kedvéért azért érdemes a gyerekorvosnak is megemlíteni, és az ő tanácsát is kikérni ezzel kapcsolatban.