Gyerek

Így segítheted a gyermekedet, hogy ne legyen halogató típus

Ha már beleestünk a halogatás csapdájába, tudjuk, hogy mennyire nehéz lehet kikeveredni belőle. Éppen ezért a halogatás esetében is igaz, hogy könnyebb lehet megelőzni, mint orvosolni a problémát.
2021. Április 10.
Így segítheted a gyermekedet, hogy ne legyen halogató típus (Fotó: Getty Images)

Hogyan segítheted szülőként a gyermekedet abban, hogy ne váljon halogató típussá? Többek között a következő tippekkel!

Modellezd a jó szokást

A Psychologytoday.com cikke szerint a gyerekek nagyobb valószínűséggel utánozzák a szüleik viselkedését, mint azt, amiről beszélnek nekik. Például, ha megígéred a gyermekednek, hogy elmentek kirándulni, amire megkérdezi, hogy “Mikor?”, te pedig azt feleled, hogy “Hamarosan.”, a hamarosan pedig nem jön el egy hónap múlva sem, és már meg is feledkezel a dologról, az azt közvetítheti a gyermeknek, hogy a legfőbb példaképe is halogat valamit, még ha ígéretet is tett rá.

Mondj nemet a halogatásra

Lesznek természetesen kivételek, de igyekezz nemet mondani a halogatásra. Például kérdezd meg gyermekedtől, hogy: “Most szeretnéd megcsinálni a házi feladatodat, vagy inkább közvetlenül vacsora után?”. Ha a vacsora utáni időpontot választja, és miután befejeztétek a vacsorát, azt mondja: “De most van a nagyon jó műsor!”, akkor jobb azt válaszolnod, hogy: “Korábban kellett volna megcsinálnod a házi feladatot. Ez nem alku tárgya.”

Segítsd elfogadni a hibákat

Előfordulhat, hogy valaki azért halogat egy dolgot, mert tart attól, hogy nem tudja tökéletesen megoldani. A Metroparent.com tippje szerint segítsd megérteni a gyermekednek, hogy a perfekcionista hozzáállás hogyan akadályozza a produktivitást. Tanítsd meg rá, hogy rendben van, ha hibázik. Mondd el neki, hogy a “nem tökéletes” és a “kudarc” teljesen mást jelent.

Bontsátok kisebb részekre a feladatokat

Segíts a gyermekednek kisebb részekre bontani a nagyobb feladatot. Például, ha egy témazáró dolgozatra készül, és amiatt akar halogatni, mert túl soknak látja a megtanulandó tananyag mennyiséget, segíts neki tanulási tervet készíteni: a tankönyv fejezeteit olvassa át hétfőn, a füzetbe jegyzetelteket kedden és szerdán, csütörtökön pedig csináljon gyakorló feladatokat. Ha megtanul hasonló időgazdálkodási stratégiákat, az segíthet, hogy ne halogatással álljon a feladatokhoz.

Segíthet az “időutazás” is

A Huffpost.com cikke szerint egy jó módszer lehet arra, hogy a gyermek belegondoljon abba, milyen hatással lehet rá a halogatás, ha “a jövőbe utazhat egy kicsit”. Ehhez kérd meg rá, hogy csukja be a szemét, és képzelje el, hogy érzi majd magát, miután megcsinálta a feladatot, illetve akkor, ha nem végzi azt el. Néha éppen elég a felismerés, hogy “ha ma nem rakok rendet a szobámban, holnap még nagyobb lesz a rumli, és egyébként sem szeretnék holnap takarítani, mert akkor ki szeretnék menni focizni”. Ezt végiggondolva rájöhet, hogy valójában nem is olyan rossz, amit most meg kell csinálnia, és mennyivel jobban érzi majd magát, ha túl lesz rajta.

Segítsd, hogy az egyszerűbb résszel kezdjen

Néha az tántorít el valakit egy feladattól, hogy annak a legnehezebb részére koncentrál, ami felesleges stresszt okoz, és halogatásra csábít. Segítsd a gyermekedet megszabadulni ettől a szorongató gondolattól, és mutasd meg neki, hogy a feladat egyszerűbb részével is kezdhet. Ha azt teljesíti, máris érezheti, hogy van kontrollja a feladat felett, és sokkal élvezetesebb is lesz így hozzálátnia. Ha egy feladat jó részével kezd, az segít továbbhaladni a bonyolultabb részfeladatokra is.

Felhasznált források: Psychologytoday.comMetroparent.comHuffpost.com