Terhesség

Így nyílik szülés közben a méhszáj

A vajúdás során a méhszáj folyamatosan egyre jobban kitágul, hogy a magzat feje átférhessen rajta. A méhszáj méretének változása jól jelzi, hogy hogyan halad előre a szülés folyamata.
2018. Április 20.
A szülés alatt a méhszáj 1 cm-ről 10 cm-re tágul

Ha a méhszáj nincs nyitva, akkor nincs szó szülésről, ha viszont folyamatosan, nagyjából egyenletes ütemben nyílik, akkor egyre jobban közeledik az a pillanat, mikor a kisbaba végre világra jön. A vajúdás kezdetekor a méhszáj nagyjából akkora, mint egy áfonya (vagyis kb. 1 cm átmérőjű), majd a legvégső stádiumban fánk- vagy zsemleméretűvé (kb. 10 cm átméretűvé) nyílik.

A méhszáj nyílása az úgynevezett látens szakasszal kezdődik, melyben az összehúzódások rendszertelenek, nem túl erősek és hosszabb idő telik el két összehúzódás között. A méhszáj tulajdonképpen felpuhul, a méhnyak pedig egyre rövidebbé válik. Az ezt követő aktív szakaszban a méhszáj 3-4 cm-re nyílik (kb. akkorára, mint egy lime szelet), az összehúzódások is erősödnek, hosszabbak lesznek és egyre gyakrabban jelentkeznek. Az, hogy mennyi idő alatt nyílik ki a méhszáj, egyénenként, szülésenként nagyon különböző lehet, de átlagosan 0.5 és 0.7 cm közötti mérték várható óránként. Természetesen, ez függ például attól, hogy hányadik szülésről van szó: az első szülésnél általában lassabb ütemre számíthatsz. Az is előfordulhat, hogy a tágulás egy ideig stagnál, majd újra, jóval gyorsabban beindul.

A második stádiumban a méhnyak eltűnik, a méhszáj pedig teljesen kinyílik. Az, hogy a méhszáj nyitottsága eléri a már említett 10 cm-t, nem jelenti azt, hogy azonnal megkezdődik a kitolási szakasz. A magzatnak is szüksége van ugyanis arra, hogy felkészüljön a megszületésre, vagyis hogy “végigutazzon” a szülőcsatornán. A méhszáj nyílásának második szakasza a baba megszületéséig tart.

Természetesen azt sem lehet megjósolni, hogy ez a szakasz meddig tart: lehet szó percekről, de órákról is. Befolyásolja, hogy hányadik szülésről van szó, kapott-e epidurális érzéstelenítést az anyuka, de a magzat és az anya egészségi állapota, sőt még a kórházi protokoll is.

A szülést követően a nők szervezete, a méh és a méhszáj lassan áll vissza a terhesség előtti állapotára. Nagyjából hat hétre van szükség erre, illetve arra, hogy a méhszáj újra visszazáródjon.

(Cikk forrása: healthline.com)

Ez is érdekelhet: