Baba

Így különböztesd meg a babasírás 7 leggyakoribb fajtáját!

Igen, tudjuk, fárasztó, aggasztó, fájdalmas. De nem zárhatjuk ki az életünkből. Inkább értsük meg!
2021. December 07.
Fotó: Getty

Először is szögezzük le: a babasírás jó. Persze, megértjük, ha ezt a kijelentést most nem érzed magadénak, főként, ha gyakorló szülő vagy, és a babád végigordította az éjszakát. Csak annyit szeretnénk mondani ezzel, hogy a sírás természetes dolog, oka van, és hogy a csecsemők csak így képesek kommunikálni. Ezért bizony mindent így közölnek, még ha ez nekünk sokszor idegölő is. Vagy épp a szívünket facsarja össze, amikor segíteni szeretnénk rajta, de nem tudjuk, hogyan tegyük.

Egy biztos: komolyan kell venni, figyelni és reagálni rá. Újra és újra próbálkozni akkor is, ha a reakcióink hatástalanok. Itt nem csak az az érték, ha sikerül őt elhallgattatnunk, hanem az is, ha megtapasztalja, hogy számít a hangja. Hogy ott vagyunk vele. Ebből alakul ki a biztonságérzete, ráadásul nem csupán babakorára, és nem csak a mi viszonyunkban, hanem megalapozza a későbbi kötődési képességét is, a bizalmát helyzetekben, emberekben. A magabiztosságot, hogy ha bajban van, kap segítséget, hogy számítanak az igényei, az akarata.

Ez számára nemcsak jelzőrendszer, de a kapcsolattartás eszköze is. Újszülöttként még az alapvető diszkomfortérzeteit kommunikálja így, később viszont már összetettebb érzelmeit is: hiányérzet, düh, csalódás.

Az, hogy komolyan vesszük őt és a sírását és odafigyelünk rá, az nem azt jelenti, hogy minden nyikkanására futnunk kell és felkapnunk őt. Inkább csak az, hogy nem hagyjuk vég nélkül visítani, órákig, hanem már az elején igyekszünk dekódolni a jelzést.

Ha érzékeljük, hogy nem valamiféle konkrét okot vagy komoly dolgot jelent, akkor nyilván lehet hagyni picit sírni, fáradni, hiszen meg kell értenie például, hogy igenis, most aludni kell, még ha nem is tetszik.

De lássunk most egy kis iránymutatást ehhez a bizonyos értelmezéshez!

Éhes vagy szomjas

Szakaszos nyűgösséggel indul, később magas hangú sírás, majd erőteljes üvöltés következik.

Tele a pelenkája

Méltatlankodó nyafogás, nyüglődés, később erősebb sírás.

Álmos

Elnyújtott, halkabb nyűgösködés szemdörzsöléssel megspékelve.

Túl sok inger érte

Vigasztalhatatlan sírás még evés, pelenkázás után is.

Fáj a hasa

Keserves, hangos, éles, fájdalmas sírás a lábak felhúzásával.

Jön a foga

Hosszú, keserves zokogás.

Anya- apahiánya van

Nyöszörgés, majd visszafogott sírás.