Baba

Így fejleszt a játszószőnyeg

A játszószőnyeg nemcsak szórakoztató a babának, hanem sok mindent fejleszt is.
2019. Április 18.
Így fejleszt a játszószőnyeg

A játszószőnyeg a babának szórakozás, játék, a szülő pedig biztos lehet benne, hogy biztonságos körülmények között játszik a baba. A játszószőnyegeknek nagyon sokféle típusa van, de abban megegyeznek, hogy a zenélő, sípoló, zörgő, kistükrökkel és más kiegészítőkkel felszerelhető játék fejlesztő hatással van a babára. Lássuk, mi mindent fejleszt a játszószőnyeg.

A játszószőnyeg háton és hason is használható, ez azért nagyon fontos, mert a hason fekvés fontos a babának a későbbi nagymozgások elsajátítása miatt: a szükséges izmok megerősödéséhez lényeges.

A játszószőnyeg stimulálják a babák érzékszerveit, szinte az összes érzékszervükre hatással vannak, ingerlik a játszószőnyeg különböző funkciói. Fejleszti, stimulálja a látást; formákat, színeket figyelhetnek meg a játékon.

Szinte az összes játszószőnyegnek alaptartozéka a kistükör: az önarckép látványa minden kisbabát elvarázsol, az önfelfedezés időszakában ez egy nagyon fontos élmény a babának. Ráadásul ahhoz, hogy jól lássa magát mozognia is kell: nyújtózkodnia, megemelnie a fejét.

A sok színes, lelógó játék, kellék a szülőnek is jó szolgálatot tehet: mondókázhatunk versikéket mondhatunk, vagy bábozhatunk a segítségükkel, miközben a babát is fejleszti.

Amikor a baba már ügyesen fog, akkor megtanulja megfogni és elengedni a lelógó játékokat, nyújtózkodik és elkapja, megfogja a tárgyakat. 

Minél ügyesebben tud helyzetet változtatni, úgy fedezi fel a körülötte lévő tárgyakat, játékokat.

Az érzékszervek mellett a baba intellektusa is észrevétlenül fejlődik: megismerkedik a formákkal, textúrákkal, a környezetével, miközben játszik, figyel, tapasztalatokat gyűjt.

A játszószőnyegek általában mosógépben könnyen tisztíthatók.

Kapcsolódó cikkeink: