Terhesség

Így alakult az utóbbi években a császármetszések száma itthon

Minimálisan csökkent itthon a császármetszések aránya, de még így is nagyon magas az arányuk mind az európai átlaghoz, mind a WHO ajánláshoz viszonyítva.
2021. Május 05.
Így alakult az utóbbi években a császármetszések száma itthon (fotó: Getty Images)

Míg 2019-ben 42,02 százalék volt a császármetszés aránya, addig tavaly százból 41 szülés végződött műtéttel – írja a mandiner.hu a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataira hivatkozva. Ez minimális csökkenést mutat, de az arány még így is nagyon magas. Ha az országos adatokat nézzük, akkor a legmagasabb arányban Bács-Kiskun megyében végeztek császármetszést, 48,66 százalékban, azaz majdnem a szülések fele műtéttel végződött. A legkevesebb császármetszés Hajdú-Bihar megyében volt, 32,52 százalék.

A császármetszések aránya évről évre növekszik (kivételt képez tehát a 2019-2020-as év, amikor minimálisan csökkent): míg 1990-ben 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére már 20 százalék, 2006-ban már közel 30 százalék, 2015-ben pedig már 39 százalék volt, majd minden évben kicsivel tovább nőtt, átlépve a 42 százalékos arányt is.

Hogy mikor indokolt a császármetszés, arra pontos ajánlás van, ez azonban nem jelenti azt, hogy minden kórház, minden orvosa ugyanúgy dönt egy adott helyzetben. Jó példa erre a farfekvéses szülés vagy éppen az ikres szülés, a császármetszés utáni hüvelyi szülésekről (VBAC) nem is beszélve.

A WHO vagy a Harvard Egyetem ajánlása szerint az indokolt császármetszések aránya az összes szülés 15-19 százalékát kéne, hogy kitegyék, ehhez képest is igen magas a hazai császármetszés arány. Ha megnézzük az OECD országokat, akkor sem jobb a helyzet, nálunk több császármetszés csak Törökországban, Dél-Koreában, Mexikóban és Chilében van. Izraelben van a legkisebb a császár arány: 14,9 százalék, majd Hollandia (15,7%), Norvégia (15,8%) és Izland (16,1%) következik.

Ha az Európai Unió országait nézzük, akkor az uniós átlagtól is messze vagyunk, több mint 8,5 százalékponttal. Cipruson a szülések több mint fele császármetszéssel végződik, nem sokkal jobb a helyzet Romániában, de hasonlóan magas a császárarány Bulgáriában és Lengyelországban is.

Olaszországban az elmúlt években szignifikánsan csökkent a császármetszések aránya, noha korábban az egyik legmagasabb volt Európában.

Úgy tűnik, hogy az északi országokban a legfontosabb a háborítatlan szülés megvalósulása, Izlandon, Finnországban, Norvégiában és Svédországban 15-17 százalék között mozog a császár arány.