Gyerek

Hihetetlen, mire képes a halfogyasztás a gyerekeknél

Azoknak a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak halat, magasabb IQ-juk és jobb alvási mintájuk van - derült ki egy kutatásból. Milyen sűrűn kell halat enni?
2018. Január 20.

A hal egyike azon ételeknek, mely nélkülözhetetlen, a gyermekek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat rejt. Gazdag sovány, ám minőségi fehérjében és omega-3 zsírsavakban, melyre a kicsik agyának és egész szervezetének óriási szüksége van. Tartalmaz ezen felül a sejtek megfelelő működéhez és az erős csontokhoz szükséges D-, B2 vitamint, kalciumot, jódot, foszfort, vasat, cinket és magnéziumot is.

Mit mond a kutatás?

Kutatók 541, 9 és 11 év közötti gyerek alvási szokásait kísértek figyelemmel Kínában. Az IQ-jukat 12 éves korukban tesztelték. Hogy mi lett az eredmény? Azok a gyerekek, akiknek rendszeresen szerepelt hal a tányérján, jobban aludtak, az IQ teszten elért eredményeik pedig átlagosan 5 ponttal jobbak voltak a többi, halat nem fogyasztó gyerekénél. Habár a tanulmány szerint pontos adatokat használtak fel, olyan tényezőket, mint a kicsik által fogyasztott halfajták, vagy a szülők anyagi/iskolázottsági háttere nem vettek figyelembe, ezért nem tekinthető a kutatás teljességgel hiánytalannak.

Halfogyasztással kapcsolatos tippek

Szakértők szerint hetente 2-3 alkalommal ajánlott halat enni, azonban azoknak a gyerekeknek, akik nincsenek a hal ízéhez hozzászokva, lehetséges, hogy egy kicsit több időre van szükségük, hogy elérjék ezt az ideális mennyiséget.

Íme néhány hasznos tanács:

  • Részesítsük előnyben a friss halat! Az édesvízi halaknak kevésbé van halszaguk és -ízük, ezért érdemes inkább ezek közül választani.
  • Próbáljuk minél változatosabban tálalni. Kombináljuk olyan ételekkel, amiket a gyerekünk szeret pl. csirkefalatkák helyett halfalatkák a kicsi kedvenc mártogatósával.
  • A jó idő beköszöntével menjünk el együtt horgászni! A közös “halas” élmény a közös evéshez is meghozhatja a gyerek kedvét.
  • Figyeljünk oda a halak higanytartalmára is! A következő fajták tartalmazzák a legkevesebbet, ezért biztonsággal fogyaszthatók: csendes-óceáni és alaszkai vadlazac, harcsa, tőkehal, hering, szardella, kagyló, garnéla, osztriga.
  • Az ideális adag heti szinten 6 éves kor alatt 85-140 gramm, 6-8 éves kor között 110-170 gramm, 9 éves kor felett pedig 220-340 gramm.

(VIA)

Kapcsolódó cikkek: