Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hepatitis-B elleni kötelező védőoltás

Szerző: Dr. Kulcsár Andrea

2003. május 15.

Forrás: HáziPatika.com

1981 óta létezik Hepatitis-B vírus elleni védőoltás. Az első oltóanyagokat emberi vérsavóból állították elő. Alkalmazása aggályos volt, ezért visszavonták. 1986-89-ben készült el az első genetikai úton előállított (rekombináns) vakcina.

Az 1970-ben azonosított, fertőzésért felelős antigén (HBsAg) génjét, élesztő baktérium (Saccharomyces cerevisiae) genomjába (genetikai állományába) építették, mesterségesen szaporították. A nagy mennyiségben előállított rekombináns HBsAg-t kivonták az élesztőbaktériumból, ez a védőoltás alapja. Tisztítás után készül a vakcina. Az immunológiai reakció gyorsítására alumínium sót, tartósításra fenoxietanolt tartalmaz.

Hazánkban az életkorhoz kötött kötelező védőoltást az általános iskola 8. osztályában kapják a tanulók. A több lehetséges oltási gyakorlatból, a két oltásból álló oltási rendet alkalmazzuk (0 alkalom után 6 hónap múlva) a magasabb antigén tartalmú oltóanyagból. Ez az oltási séma 11-15 éves kor között lehetséges. HBV antigén pozitív anyától született újszülöttek és egyéb korcsoport számára a 3 oltásból álló sorozat alkalmazandó (0 alkalom - 1 hónap - 6 hónap). Ha valakinél (felnőtt) gyorsabb immunválasz kialakítása a cél (utazás, tervezett műtét, szervátültetés), gyorsított oltási rend is létezik (0 alkalom - 1 hónap - 1 hónap vagy 0 alkalom - 7 nap - 21 nap). Gyorsított oltási rend után plusz oltást kell alkalmazni 1 évvel az alapoltás után. Más esetben emlékeztető oltás nem szükséges. Ez vonatkozik azokra a gyermekekre is, akik a kötelező oltáson kívül egyéni oltással 14 éves koruk előtt megkapták a HBV elleni védőoltást ( 3 alapoltással).

Oltási reakció:

A szokásos oltási reakció (helyi duzzanat, pír, fájdalom) mellett az oltás tünetet adó immunológiai reakciója gyakorta észlelhető. Ez az oltás után órákkal, kiütések megjelenésével (csalánkiütés, pontszerű bevérzés) okozhat riadalmat. A tévesen allergiának véleményezett reakció után védőoltási konzultáció tisztázhatja, az oltási sor folytatható. Az oltóanyag nem tartalmaz thiomersalt (konzerválószer), így a bőrteszttel kimutatott thiomersal-allergia nem oltási ellenjavallat. (Meg kell jegyezni, hogy thiomersal-érzékenység esetén az oltásban lévő higanyszármazék nem jelentene oltási ellenjavallatot! A thiomersal-allergia kontakt allergia, ekcéma, viszkető kiütés formájában nyilvánul meg a bőr felületén, mélyebb rétegekben nem okoz panaszt!)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések