Kisgyerek

Ha a gyerek időben lefekszik, egészségesebb lesz

A tudomány bebizonyította, amit már rég óta tudunk: azok a gyerekek, akik mindig ugyanakkor fekszenek le, egészségesebbek és boldogabbak.
2019. November 05.
Ha a gyerek időben lefekszik, egészségesebb lesz (fotó: iStock)

Az optimális alvás nagyon fontos a gyerekek egészséges fejlődése szempontjából, ezt most a tudomány is bebizonyította.

A BMC Public Health folyóiratban megjelent tanulmány megállapítja, hogy azok a gyerekek, akik mindennap ugyanabban az időben fekszenek le, nagyobb valószínűséggel megfelelnek a koruk szerinti alvási irányelvekkel, magyarán elég időt alszanak éjszaka. A megfelelő mennyiségű alvás pedig elősegíti általános egészségi állapotukat és jólétüket.

A kanadai kutatók több mint 1600 szülő önbevalláson alapuló jelentéseit vizsgálta meg, olyan szülőkét, akiknek legalább egy gyerekük 18 évnél fiatalabb volt. Azt találták, hogy a szülők 94 százaléka ösztönözte arra a gyerekét, hogy meghatározott feküdjenek le az esti órákban, 84 százalékuk pedig határozottan tarja és érvényesíti az esti lefekvés szabályait. Ezeknek a szülőknek 59 százalékkal nagyobb eséllyel vannak olyan gyerekeik, akiknek alvási szokásai hétköznaponként megfeleltek az alvási irányelveknek.

Dr. Heather Manson, a tanulmány vezető szerzője szerint a lefekvés körüli szabályok betartatása jelentős hatással van, de csak hétköznapokon. Azok a gyerekek, akiket segítenek abban, hogy hétköznap időben lefeküdjenek megfelelő mennyiségű alvásban részesülnek.

Manson hozzátette: “Az alvást egyre inkább az egészség fontos, meghatározó tényezőjeként ismerik el, és a gyermekek egészséges életének szerves alkotóelemeként.”

Egy nemrégiben készült tanulmány pedig azt állapította meg, hogy amikor a gyerekek időben fekszenek le, az anyák boldogabbak.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: