Gyerek

Gyorsabban öregedhetnek a gyerekek, akik nem alszanak eleget

Egy kutatás talált egy újabb okot arra, hogy a gyerekek időben való lefektetését még inkább prioritásként kezeljük - ez ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb legyen az életük.
2019. Szeptember 18.
Gyorsabban öregedhetnek a gyerekek, akik nem alszanak eleget (Forrás: iStock)

Egy, a The Journal of Pediatrics című szaklapban közzétett tanulmány szerint, amelyben több mint 1500, 9 éves gyereket vizsgáltak, akik 1998 és 2000 között születtek. A gyerekek, akik kevesebbet aludtak, sejtszinten gyorsabban öregedtek. A kevesebbet alvó gyerekek ugyanis rövidebb telomerekkel rendelkeznek – ezek a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található szakaszok. A rövidebb telomerek a sejtek gyorsabb öregedésével járnak. A kutatók szerint az alvás minden egyes órával való lerövidülése a gyerekeknél 1,5%-kal rövidebb telomereket eredményez.

A kutatók megjegyezték, hogy a tanulmány összhangban van azzal, hogy a szakirodalom szerint a kevesebb alvásidő miatt nagyobb a kockázata a stressznek és az egészségromlásnak. Tehát a kevesebb éjszakai alvás potenciálisan veszélyeztetheti a gyereket, hogy az élete későbbi szakaszaiban nagyobb rizikója legyen a különböző egészségügyi panaszok kialakulásának, mint a szívbetegség, rákos megbetegedések, vagy mentális problémák. A kielégítő éjszakai alvás emellett segíti a gyermeket a koncentrációban, kevésbé lesz nyűgös, és a viselkedési problémák kialakulásának esélye is csökken.

(Cikk forrása: parents.com)

Kapcsolódó írásaink: