Baba

Gyermekkiropraktika: problémák, amiken segíthet

Miben más a kiropraktika, mint a csontkovácsolás? Mikor érdemes egy szülőnek kiropraktőr segítségét kérni?
2019. Szeptember 17.
Számos mozgásfejlődési problémán segíthet a gyermekkiropraktika (Fotó: iStock)

Magyarországon egyre szélesebb körben ismerik már a szülők a kiropraktikát, ám továbbra is sok félreértés és előítélet lengi körbe ezt a módszert.

Arra kértük Dr. Rédly Mónika kiropraktőrt – aki csecsemő és gyermek kiropraktika területére specializálódik -, hogy mutassa be, miben más a kiropraktika, mint a csontkovácsolás. Egyúttal azt is körbejártuk, hogy miben is tud segíteni a csecsemő kiropraktika pontosan.

A kiropraktikáról dióhéjban

A kiropraktika alapító atyja a kanadai születésű Daniel David Palmer volt, aki úgy gondolta, hogy a betegségeink nagy hányadát a csigolyák elmozdulása okozza. A módszer abból indul ki, hogy a gerincoszlop és a csigolyák állapota hatással van a szervezet egészére. Amikor a csigolyák elmozdulnak a helyes pozícióból, nyomást gyakorolnak a kilépő ideggyökökre (ízületi blokk alakul ki), és kóros állapot jön létre. A kiropraktőr feladata, hogy a szervezet egészének egészségét felmérje, és ezt a kialakult kóros állapotot megszüntesse. A kiropraktika tehát egy holisztikus módszer, amihez a kezüket használják a szakemberek, ezért sem kapnak akkora hangsúlyt a kiropraktőrök képzésében a farmakológiai ismeretek – árulta el a doktornő.

A kiropraktika ma már számos ország (pl. Amerika, Ausztrália) egészségügyi rendszerének nélkülözhetetlen részévé vált.

“Ez kiropraktika, nem csontkovácsolás!”

Magyarországon a kiropraktikát még a mai napig is sokan összekeverik a csontkovácsolással, emiatt pedig eléggé vegyes hozzáállás tapasztalható mind a szülők, mind pedig a szakemberek részéről, ha ez a gyógymód szóba kerül – tudtam meg a doktornőtől. Sokan sajnos meg vannak róla győződve, hogy ez egy veszélyes és durva beavatkozás, amit jobb elkerülni, holott ez óriási tévedés!Szerencsére akadnak azért gyógytornászok, gyermekorvosok és neurológusok, akik ismerik és ajánlják is a kiropraktikát, és már célzottan küldik kiropraktőrhöz a gyerekeket.A kiropraktikával kapcsolatban fontos megérteni, hogy míg a csontkovácsolást akár egy hétvégi kurzus során is meg lehet szerezni, a kiropraktőrök szigorú egyetemi tanulmányok során sajátítják el szaktudásukat, és ugyanazokat a dolgokat kell megtanulniuk, mint egy orvosnak. Vagyis egy képzett kiropraktőrnek is komoly anatómiai, élettani, ortopédiai, reumatológiai és neurológiai ismeretekkel kell rendelkeznie, és radiológiából is jóval mélyebb tudásra tesz szert.A módszereiket tekintve fontos hangsúlyozni, hogy a gyermekek esetében teljesen más módszerrel dolgozik egy csontkovács és egy kiropraktőr. A kiropraktikában hiányoznak az erős kimozgatások, ropogások, csak néha szükséges egy nagyon pici impulzust adni a gyermeknek, de ez is merőben más, mint a hagyományos csontkovácsolás. A babák kiropraktikai kezelése pedig semmiféle fájdalommal nem jár – hangsúlyozta a különbségeket dr. Rédly Mónika.

Milyen problémákban segíthet a babakiropraktika?

A szülők elsősorban a különféle nyaki mozgásos problémák miatt keresik meg a kiropraktőrt. Ha például a baba nem néz az egyik irányba, az megzavarhatja a szoptatást, mert nem tudja megfelelően mellhez fordítani a fejét, de ez a probléma akár szopási technikájában is zavart okozhat (nem tud megfelelően szívni, nem tud vákuumot képezni a szájával).Emellett hipotóniával, hipertóniával is gyakran fordulna segítségért a kiropraktőr szakemberhez. A doktornő elmondta, hogy előfordul olyan is, hogy a babával elakadnak a gyógytornában, és nem jön a várva várt javulás. Ilyenkor a háttérben egy beakadt ízület okozhatja a problémát, és amikor a kiropraktőr ezt felszabadítja, akkor a mozgások is szépen megjönnek.Ha a szülő problémát észlel, bármikor – akár a születését követően is – kaphat a baba kiropraktikai kezelést – javasolja a szakember. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a kezelés egyáltalán nem fájdalmas a babáknak, sőt sokszor nagyon élvezik.A pici babáknál semmiféle eszközt nem használunk, csak a kezünket. Kisebb gyerekeknél van egy nagyon pici masszírozógép, amit néha alkalmazunk, ha nagyon feszesek az izmok, de a csecsemőknél ez sem jöhet szóba – tudtam meg dr. Rédly Mónikától.

Válasszunk jó szakembert!

A szülőknek nagyon résen kell lenniük, ha szakképzett kiropraktőrre szeretnék bízni a gyermeküket, hiszen sokan visszaélnek ezzel az elnevezéssel, és valójában nem végezték el a kiropraktika gyakorlásához szükséges felsőfokú tanulmányokat. Magyarországon jelenleg még kevesen rendelkeznek akkreditált intézményben megszerzett kiropraktőri diplomával.Ezek a cikkek is érdekelhetnek: