Egyéb

Fülkürthurut tünetei és kezelése gyerekeknél

A fülkürthurut a fülkürt nyálkahártyájának gyulladása. Kisgyermekeknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint a felnőtteknél, átmeneti zavar pedig szinte minden felső légúti megbetegedés esetén kialakul.
2017. Május 15.

Mit kell tudni a fülkürtről?

A fülkürt az orrgarat és a középfül közötti összeköttetést biztosító csőszerű járat. Nyomáskiegyenlítő szelepként működve a külső levegőnyomáshoz igazítja a középfül (dobüreg) levegőnyomását, és ezáltal teszi lehetővé a hangtovábbító rendszer leghatékonyabb működését.

Gyermekeknél ennek a járatnak a lefutása közel vízszintes, ezért nehezebben nyílik meg; emellett az ő esetükben fejletlenebbek, lágyabbak még a porcok, ami szintén gátolja a fülkürt átjárhatóságát.

További eltérés a felnőttekhez képest, hogy az orrmandula az orrgarati nyílás közelében helyezkedik el, ez pedig akadályt képez az orrgarati részen.

Az anatómiai különbségek mellett ki kell emelni, hogy kisgyermekkorban sokkal gyakoribbak a felső légúti megbetegedések is. Ennek oka a még éretlenebb immunrendszer. A gyakori megbetegedések nyálkahártya duzzanattal, orrmandula megnagyobbodással és fokozott váladékképződéssel járnak, mindezek pedig gátolják a fülkürt megfelelő működését.

A fejletlenebb izomrendszer miatt kisgyermekkorban gyakran fordul elő reflux, is ami szintén befolyásolja a garati nyálkahártyát és a fülkürt működését is.

A fülkürthurut tünetei és szövődményei

Fülkürthurut esetén a gyermekeknél a halláscsökkenés az, ami a betegségre irányítja a figyelmet. Enyhébb esetben gyakran elsiklunk a jelenség fölött, mivel nincs fájdalom és a gyermek nem panaszkodik. Ugyanakkor azt tapasztalhatjuk, hogy a gyermek nem hallja meg, amit mondunk és többször visszakérdez. A beszédfejlődés magakadása esetén szintén gondolnunk kell fülkürthurutra.

A hosszan fennálló fülkürthurut egyik legfontosabb szövődménye a savós fülgyulladás valamint az ezt kísérő nagyobb fokú vezetéses halláscsökkenés. Ilyen esetekben néha a dobüregben lévő váladék felülfertőződik, gennyessé válik, ami már jelentős fájdalommal és lázzal is jár.

A fülkürthurut diagnózisa és kezelése

Fülkürthurut esetén a vizsgálat magába foglalja a fizikális megtekintést. Ilyenkor a dobhártya színe, fénye és állása az, ami a fül-orr-gégész szakorvos számára sokat mond az orr, orrgarat és torok megtekintése mellett. A fizikális vizsgálatot nagyobb gyermekeknél hangvilla-vizsgálat is követi.

A dobüregi nyomást minden korosztálynál jól tudják mérni az úgynevezett tympanometriás vizsgálattal, ami megmutatja, hogy elegendő-e a levegőnyomás a dobüregben, illetve a levegő helyett folyadék tölti-e ki az üreget.

Fülkürthurut esetén a legfontosabb teendő az orrlégzés mielőbbi helyreállítása, a nyálkahártya duzzanat megszüntetése.

Az orrlégzést a megfelelő orrcseppekkel, orrszívással tudjuk biztosítani, nagyon tapadós váladék esetén nyákoldó használata is szükségessé válhat.

Allergia esetén az antihisztamin mellett a helyi szteroidos orrspray is jó hatású lehet, míg a reflux miatti nyálkahártya duzzanat a megfelelő diéta és savcsökkentő hatására rendeződik. Jó tudni azonban, hogy a fülkürthurut sajnos időnként a leggondosabb kezelés mellett is kialakul a hajlamosító tényezők fennállása miatt.

Műtéti megoldás

Az elhúzódó fülkürthurut illetve az ezt kísérő tartós halláscsökkenés, a savós fülgyulladás, a folyamatos orrmandulagyulladás és az orrmandula tartós megnagyobbodása miatt szükség lehet orrmandula műtétre is. Amennyiben így sem sikerül a megfelelő dobüregi viszonyokat helyreállítani, a dobhártyába egy kis tubust is behelyeznek, hogy a dobüreg szellőzését megoldják.

Amit minden szülőnek jó tudni a fülkürthurutról

A fülkürthurut megelőzésben a megfelelő orrtoalettnek van fontos szerepe. Kisebb gyermekek esetében az orrszívó használata, nagyobb, óvodáskorú gyermekeknél pedig a helyes orrfújási technika elsajátítása rendkívül fontos. Kisgyermekeknél a még kissé éretlenebb immunrendszer támogatása is szükséges lehet.

Figyeljünk arra, hogy huzat és hideg ne érje a gyermek fülét!

A betegségleírást lektorálta: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, Fül-Orr-Gége Központ

Ezek a cikkek is érdekelhetnek fülbajok témában:

A fülgyulladás okai és kezelése

Ha fáj a baba füle

Így tanítsd meg orrot fújni

9 gyógymód fülfájásra