Terhesség

Folsavhiányosak a termékeny korú nők

A termékeny korú nők mindössze 3-4 százalékának van megfelelő folsav-szintje. Egy-három hónap alatt helyreállítható a folsav-szint.
2019. Június 13.
Folsavhiányosak a termékeny korú nők

Ma már szinte mindenki tudja, hogy a velőcső fejlődési rendellenességek (és számos egyéb rendellenesség) megelőzéséhez folsavra van szükség. Annak ellenére, hogy számos élelmiszerben (leveles zöldségek, spárga, brokkoli, tojás, hüvelyesek) magas folsav-tartalom található, egy német kutatás szerint a nők csupán 3-4 százalékának megfelelő a folsav-szintje.

A kutatás eredményei arra mutattak rá, hogy a 18-29 éves nők mindössze 3 százalékánál, a 30-49 évesek 4 százalékánál éri el a szervezetben a folsav-szint a kielégítő mértéket. Ez egyben azt is jelenti, hogy Németországban a termékeny korú nők döntő többségének a folsav-szintje kritikusan alacsony. Németországban évente nagyjából ezer gyermek születik valamilyen velőcső fejlődési rendellenességgel, illetve évente nagyjából 500 terhesség-megszakítás történik ilyen típusú fejlődési rendellenességek miatt.

A DEGS1-vizsgálatból levont következtetésekkel hasonlókra jutott egy korábban végzett másik német tanulmány is: e szerint a fiatal német nők napi folsav/folát bevitele mindössze körülbelül 200 mikrogrammra tehető, miközben a Németországi Táplálkozástudományi Társaság ajánlásai szerint felnőtteknél napi 300 mikrogramm folát-bevitel javasolt. Terhesség alatt napi 550, szoptatás alatt napi 450 mikrogramm folsav-bevitel javasolt. Magyarországon a felnőttek számára ajánlott napi beviteli referencia érték (NRV) folsavból 200 mikrogramm.

A jó hír azonban az, hogy a folsav-szint 1-3 hónap alatt helyreállítható. Napi 400 mikrogramm folsav bevitelével 2-3 hónap alatt kialakul akkora folsav-szint, ami a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását megelőzheti. Napi 800 mikrogramm folsav-bevitelével a folyamat hossza körülbelül 1 hónapra csökkenthető.

A velőcső záródása a fogantatást követő 22-28. napok között történik, azaz akkor, amikor a nők jelentős része még nincs tudatában a terhességének. Ezért javasolják a szakemberek, hogy a folsav-bevitelről már akkor gondoskodni kell, amikor a gyermekvállalást tervezi a pár.

A terhesség későbbi szakaszaiban és a szoptatás alatt is fontos a megfelelő folsav-szint. Naponta 400 mikrogramm folsavat tartalmazó gyógyszer vagy étrend-kiegészítő fogyasztásával a terhességi komplikációk egy részének a rizikója is csökkenthető, így például a méhlepény korai leválásáé vagy a koraszülésé.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: PharmaOnline