Terhesség

Fokozott nemi vágy a terhesség alatt

A terhesség alatt a libidó változása teljesen normális, akár fokozódhat vagy csökkenhet is a nemi vágy a várandósság idején.
2020. Szeptember 18.
Mit érdemes tudni a fokozott nemi vágyról a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)

A reggeli rosszullétek, a hangulatingadozások, a fáradtság mellett a libidó változását is észreveheti a kismama a terhesség idején. A What to Expect szerint vannak időszakok, amikor fokozott nemi vágyat tapasztal a kismama, és van, amikor szinte gondolni sem bír a szexre.

Miért változik a nemi vágy a terhesség alatt?

Ahogy sok egyébért, ezért is a hormonok a felelősek, az ösztrogén és a progeszteron ingadozó szintjei lehetnek hatással a szexuális vágy megváltozására. Emellett a libidót befolyásolhatja a hányinger, a fáradtság, a stressz és a súlygyarapodás is befolyásolhatja. A legtöbb nő inkább olyan időszakokat tapasztal, hogy szívesebben bújik össze a párjával.

Miért fokozódhat a nemi vágy a terhesség alatt?

A mellek egyre nagyobbak és érzékenyebbek lehetnek a terhesség alatt, a nemi szervek területén fokozódik a vérellátás, amitől élvezetesebb lehet az együttlét – így nem meglepő, ha növekszik a libidó.

A What to Expect szerint a fokozott nemi vágy bizonyos egészségügyi előnyökkel is járhat, a kismama és a baba számára is. A terhesség alatti szex és az orgazmus felgyorsíthatja a szülés utáni gyógyulást – a medencefenék izmainak erősítésével -, és jótékonyan hathat az alvásra és a hangulatra is. A tanulmányok szerint pedig azok a párok, akik szexuálisan aktívak a kései terhesség idején, nagyobb valószínűséggel csökkenthetik a korai vajúdás kockázatát.

Ahogy más terhességi tüneteknél, úgy a libidónál is előfordulhat, hogy időnként nagyon intenzív, máskor csökken. Néhányan viszont azt tapasztalják, hogy a nemi vágyuk olyan erős, hogy szinte mindig kedvük van az együttléthez.

Mikor fokozódhat a nemi vágy?

A legtöbben a második trimeszterben tapasztalják a libidó megnövekedését, a rosszullétek elmúltával, amikor több a kismama energiája is. De minden nő és minden várandósság más, és az sem aggasztó jel, ha valaki nem tapasztal fokozott nemi vágyat.

Ahogy közeledik a szülés időpontja, egyre nagyobb a pocak, és emiatt az édesanya fáradtságot, fájdalmat, kellemetlenséget is tapasztalhat, úgy ismét lecsökkenhet a szexuális vágy. De vannak, akiknél a vajúdásig kitart a fokozott libidó.

Kell aggódni a fokozott nemi vágy miatt?

A legtöbb kismama számára előnyös a várandósság alatti szex, de önmaga megnyugtatására érdemes lehet megkérdeznie az anyukának az orvosát, hogy az ő terhessége esetében szükséges-e valamire jobban odafigyelni. Ha a nőgyógyász valamilyen okból azt javasolja, hogy egy ideig tartózkodjon a szextől, érdemes megkérdezni a konkrétumokról a biztonságos együttlét miatt.

Akkor sincsen semmi gond a kismamával, a terhességgel, ha nem növekszik a szexuális vágy, ez is teljesen normális, és emiatt nem kell bűntudatot éreznie sem.

A terhesség alatti szex néhány előnye

Az intimitás a terhesség alatt is ugyanolyan fontos, mint a párkapcsolat bármely más szakaszában. A terhesség alatt a nemi szervek megnövekedett véráramlása miatt intenzívebben élheti meg a kismama az orgazmust, az orgazmus pedig endorfint szabadít fel, amely a boldogságérzetért felel. A szex emellett kalóriát éget, így segíthet fittnek maradni terhesség alatt is.

Forrás: whattoexpect.com