Baba

Figyelmetlenségből adagolták túl a D-vitamint a szülők

Szülői figyelmetlenség miatt veszélyes dózist, körülbelül 8000-16000 NE D-vitamint kaptak a kórházba került babák.
2019. Április 08.
Pumpás cseppentővel adagolták túl a D-vitamint

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé érkezett lakossági felhívás a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott, pumpás cseppentővel ellátott, Eurovit D vitamin cseppekkel kapcsolatban.

Az OGYÉI közleménye szerint  szülői figyelmetlenség miatt a Eurovit D vitamin cseppek készítményből  a javasoltnál veszélyesen nagyobb adagot (8000-16000 NE-t) kaptak egyes csecsemők.

Egy csepp helyett egy pumpás csepp

A túladagolást az okozta, hogy bár az adagolási útmutató szerint naponta 1 cseppet kell adni a babáknak 3 éves korig, a kórházba került csecsemők 1 csepp helyett napi 1 pumpás cseppentőnyi adagot kaptak, ami 20-40 cseppnek felel meg.

A pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazása 2018 decemberében megszűnt, és egy cseppentővel ellátott terméket hoztak forgalomba, de ennek ellenére előfordulhat, hogy most is alkalmazásban van a korábbi pumpás cseppentővel ellátott tápszert.

Figyelmetlenségből adagolták túl a D-vitamint a szülők

Pumpás cseppentővel ellátva, forgalmazása megszűnt 2018. december

Figyelmetlenségből adagolták túl a D-vitamint a szülők

A jelenleg is forgalomban lévő cseppentős (jó) változat

Csecsemők és kisgyermekek esetében különösen fontos betartani a napi ajánlott mennyiséget, mert fokozott a túladagolás veszélye. Ha túladagolás gyanúja merül fel, azonnali orvosi segítséget kell kérni. A túladagolás tünetei: étvágytalanság, hányás, székrekedés, hasfájás, a súlynövekedés leállása vagy lassulása.

A biztonságosan bevihető napi mennyiség felső határa így néz ki:

Csecsemőknél: 1000 NE

Gyermekek 1-6 éves korig: 2000 NE

6-18 éves korig: 4000 NE

Felnőtteknél: 4000 NE

Elhízott felnőtteknél: 4000 NE

Terheseknél: 4000 NE

Ugyanakkor szem előtt kell tartani azt is, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért fontos a D-vitamin adagolása a csecsemőknek, gyerekeknek. A D-vitamin adagolást minden esetben a gyermekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemők vagy három év alatti kisgyermekek részére.

Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában:

Forrás: OGYÉI