Terhesség

Ezért tartsd kordában a testsúlyodat terhesség alatt

A terhesség alatt felszaladó kilók nemcsak esztétikai problémát jelenthetnek, de többféle terhességi szövődmény kockázatát is megnövelhetik. Vegyük sorra, miért olyan fontos kordában tartani testsúlyunkat!
2020. December 03.
Ezért tartsd kordában a testsúlyodat terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

A várandós anyák súlynövekedése teljesen normális egy bizonyos szintig, hiszen a súlynövekedés mögött jórészt a magzat súlya, illetve a terhesség során bekövetkező élettani változások (magzatvíz, méhlepény tömege, a szervezettben felgyülemlett víz stb.) állnak.

Az elhízás azonban jelentős hatással lehet terhességünkre és a magzat egészségére is. Megdöbbentő adat, de egyes becslések szerint a terhességi szövődmények negyede a terhesség alatti túlsúlyra vezethető vissza!

Ezért fontos, hogy odafigyelj az étrendedre!

A kiegyensúlyozott, gondosan összeállított étrend a terhesség során is nagyon fontos, hiszen biztosítja az édesanya számára a megfelelő energiát és a tápanyagbevitelt, és a fejlődő magzat számára nélkülözhetetlen tápanyagokról is gondoskodik. Sőt, talán kevesen tudnak róla, de a megfelelő táplálkozás a leendő gyermek jövőbeli egészségét is nagymértékben befolyásolhatja.Egy túlsúlyos babavárás esetén a baba szénhidrátháztartása is instabilabb lesz, miután megszületett, így nagyobb odafigyelést igényel. 4-5 éves korára pedig 17 százalék esélye lesz arra, hogy túlsúlyos legyen. 

Mennyit hízhatunk a terhesség alatt? 

A közhiedelemmel ellentétben a várandósság során nem kell két ember helyett ennünk, hiszen mindössze 15 százalékkal nő energiaszükségletünk.

De mennyi az ideális hízás ilyenkor?

Az ideális súlynövekedést mindig a terhesség előtti súlyunkhoz viszonyítva kell kalkulálnunk:  

  • Normális testsúly esetén (BMI 18,5-24,9): +11,5 -16 kg
  • Túlsúly esetén (BMI 25-29,9 közötti): +7-11,5 kg
  • Ha a BMI érték 30 felett van: +5-9 kg

Miért baj, ha megszalad a mérleg?

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma szerint a terhesség alatti elhízás esetén nagyobb a vetélés, a preeklampszia, a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata. E szövődmények miatt pedig sokaknak nagyobb valószínűséggel lesz szükségük császármetszésre.A túlsúlyos pácienseknek azonban más nehézségei is adódhatnak: nehezebbé válik számukra az ultrahangos szűrés, vajúdáskor és szüléskor pedig gyakoribb a méhtevékenység renyhesége vagy a magzati vállak elakadása is.

Nézzük az adatokat! Ezt okozhatja a túlsúly! 

  • Vetélés: túlsúly esetén 20 százalék lehet a 12. hét előtti vetélés esélye; ha a BMI értéke meghaladja a 30-at, akkor pedig 25 százalék.
  • Terhességi cukorbetegség: ha a BMI értéke 30 vagy annál magasabb, akkor háromszor nagyobb a valószínűsége a terhességi cukorbetegség kialakulásának.
  • Magas vérnyomás és preeklampszia: ha terhesség kezdetén 30 vagy annál magasabb a BMI, akkor 2-4-szer nagyobb az esély ezekre a szövődményekre.
  • Vérrögök: a várandósság alatt nagyobb az esély a vérrögképződésre, ám ha a BMI értéke meghaladja a 25-öt, még nagyobb lehet a kockázat.
  • 4 kg-nál nagyobb súlyú csecsemő: ennek általános esélye a 20-30-as BMI-vel rendelkező nők esetében 7 százalék, 30-as BMI felett pedig 14 százalék.

A túlsúlyos babát jóval nehezebb természetes úton világra hozni, és nagyobb annak is a valószínűsége, hogy a baba szülés közben megsérül.

Az a fránya aranyérbetegség is…

A várandósság okozta fizikai-hormonális változások hatására minden negyedik kismama tapasztalhat aranyeres problémákat is várandóssága alatt. Ahogy ugyanis növekszik a magzat és a méh súlya, egyre nagyobb nyomás nehezedik a végbél környéki vénás érhálózatra, ami kedvez az aranyeres csomók kialakulásának. Tovább ronthatja a helyzetet a terhesség során jelentkező székrekedés és a vele járó erőlködés is.

Emiatt is kiemelten fontos, hogy tudatosan készüljünk a babavárás hónapjaira! Az aktív életmód, a kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozás és a megfelelő folyadék-bevitel elengedhetetlen testsúlyunk normalizálásához, és ahhoz, hogy számtalan szövődményt, így az aranyérbetegség kockázatát is csökkenthessük várandósságunk során.Forrás: nhs.uk