Kisgyerek

Ezért sebesedik ki a szúnyogcsípés

Vannak csípések, amelyek hetekig fájnak, kisebesednek, becsomósodnak. De mi lehet az oka?
2019. Június 27.
Ezért sebesedik ki a szúnyogcsípés

A sok szúnyog nemcsak kellemetlen, hanem sokszor fájdalmas is: egyes csípések megduzzadnak, fájnak, bepirosodnak és sokáig, akár egy hétig is megmaradnak.

Tehát a szervezetünk reakcióján múlik, hogy a szúnyogcsípés mennyire “dagad fel”, mennyi ideig és milyen mértékű tüneteket okoz – mondja Geszti Franciska, bőrgyógyász, a Gastromed szakorvosa a 24.hu-nak.

Sokak szerint korábban soha nem voltak ilyen durva szúnyogcsípéseik. Az allergia – bár van benne része az öröklésnek – nem születéstől meglévő adottság, az ember élete során bármikor kialakulhat eltúlzott immunválasz az egyes allergénekre. Emellett vannak szúnyognak tűnő vérszívók, amik egyébként legyek és kis darabot kiharapnak a bőrünkből, az eredmény pedig a nagy és ronda szúnyogcsípés – vagyis mi ennek tudjuk be.

Gyerekeknél nemcsak az egyéni érzékenység és vérszívó faja számít, hanem az is, hogy ők még hajlamosabbak kivakarni a csípéseiket. A legenyhébb vakarással is további sérüléseket okozhatnak a bőrben, akár másodlagos fertőzések is kialakulhatnak.

Ugyanezért nem éri meg körömmel keresztet nyomni a csípésbe, de azért sem, mert ezzel az allergén anyagot még nagyobb területre nyomkodjuk szét. Van, aki a benyálazásra esküszik, ez már nem ördögtől való: a párolgás egyrészt hűt, másrészt nyálunk pozitív hatású immunglobulinokat tartalmaz. A módszer hátulütője, hogy a nyálban számos baktérium előfordul, és felülfertőződhet a seb.

A szakember szerint szúnyogcsípésre a legjobb megoldás a külön erre a célra készített szerek használata. Ezek hűsítenek, csökkentik a viszketést és általánosságban a helyi túlzott reakció csökkentését segítik. Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha a duzzanat eléri a 10 cm-es átmérőt, kifejezetten fájdalmassá válik, illetve általános rossz közérzet, láz, fejfájás alakul ki.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: 24.hu