Baba

Ezért fontos, hogy hason legyen a baba

A baba számára a hason töltött idő is ugyanolyan fontos, mint a háton fekvés. Cikkünkből többek között azt is megtudhatod, miért kell erre szülőként odafigyelned.
2018. December 26.
Miért fektessük hasra a babát?

A szülők hajlamosak elfelejteni, hogy a baba számára a hason töltött idő ugyanolyan fontos, mint a háton fekvés. Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy a szülők félnek a hasukra fektetni a piciket, hiszen – kutatások szerint – a hirtelen csecsemőhalál szempontjából a hason alvás rizikót jelenthet. Fontos tudni azonban, hogy a hason fekvés segít megelőzni a koponya hátsó részének ellaposodását (amit a sok háton fekvés okoz), és egyúttal olyan fontos mozgásokat készít elő, mint a gurulás és a mászás. Ezért tudatosan oda kell figyelni arra, hogy a baba a hasán is töltsön időt.

Tény, hogy a babák többsége nem igazán rajong azért, ha a hasára fektetik, mégis fontos, hogy minden nap szakítsunk erre külön időt. S hogy miért is fontos ez?

Mert a hason fekvés:

  • fejleszti a gyermek motoros készségeit,
  • a baba kevésbé használt izomcsoportjait is munkára készteti,
  • erősíti a pici fej-, váll- és nyakizmait,
  • megakadályozza a koponya hátsó részének ellaposodását,
  • csökkenti a hasfájást (elősegíti a levegő távozását),
  • segítségével a baba más perspektívából szemlélheti környezetét.

Mikortól lehet hasra fektetni a babát?

Nem lehet pontos időpontot mondani, de a szakértői ajánlások szerint fontos, hogy minél hamarabb szoktassuk a babát a hason fekvéshez is. Ha babád időben és egészségesen jött a világra, akkor már az első napoktól kezdve érdemes rövid időre hasra fektetni. Nem kell megijedni attól, ha hevesen tiltakozik a számára szokatlan pozíció ellen. Érthető, hogy nehezményezi a hason fekvést, hiszen nem látja a körülötte lévő dolgokat; ahhoz viszont, hogy lásson, fel kell majd emelnie a fejét, ami kezdetben nagyon nehéz és fárasztó feladat.

Mennyi időre fektesd a hasára?

  • Az újszülött babát napi két-három alkalommal, alkalmanként 3-5 percig fektesd hasra, amikor ébren van. Erre ideális idő a nappali pelenkacsere, vagy akár a játékidő percei.
  • A hason töltött időt aztán fokozatosan lehet növelni, és a babát 3-4 hónapos korára akár 20-30 perces időszakokra is érdemes ebben a pozícióban hagyni.

Tippek a hasra fektetéshez

Teremts biztonságos környezetet számára!

  • A padló ideális helyszín ahhoz, hogy babád gyakorolhassa a hason fekvést. Teríts le egy játszószőnyeget vagy egy puha takarót, amire ráteheted a picit.

Ha idegenkedik a hason fekvéstől

  • Tedd a hasadra, mellkasodra! A babákat megnyugtatja szüleik testének, hangjának és szívverésének közelsége. Az ismerős arc látványa pedig arra ösztönzi őket, hogy megemeljék a fejüket.
  • Telepedj mellé a földre, a játszószőnyegre, hogy ne érezze egyedül magát! Így figyelheted azt is, mikor fárad el, és mikor van szüksége újra a háton fekvésre. Ha kipihente magát, újra hasra fordíthatod.

Ha egyáltalán nem bír a hasán maradni

  • Ez esetben fektesd az oldalára, és a hátánál támaszd ki egy feltekert törölközővel. Szükség szerint a feje alá is tehetsz egy kis feltekert mosdókendőt (pelenkát). Figyelj arra, hogy a karjait hozd előre, a lábai legyenek behajlítva, hogy kényelmesen feküdjön. 10-15 perc után fordítsd a másik oldalára!

Így motiváld!

  • Egy színes, érdekes játék vagy a közelében elhelyezett tárgy is arra ösztönözheti, hogy fejét megemelve hosszasan nézegesse ezeket. Később kezével is nyúlni fog értük, miközben másik kezével támaszkodik.

Ne add fel!

  • Fontos, hogy ne keseredj el, ha babádnak nem nyeri el azonnal a tetszését a hason fekvés. Ha türelmetlen, fárasztja ez a pozíció, rövidítsd le az így eltöltött időt, és inkább többször tedd rövidebb időszakokra a pocakjára.

Ne feledd! A babád harmonikus fejlődésének kulcsa, hogy kellő időt töltsön a hasán is.

Kapcsolódó írásaink: