Terhesség

Ezek a tipikus jelei annak, hogy beindult a szülés

Főleg első szülők esetében merül fel a kérdés: ez már a szülés? Melyek azok a jelek, amelyeknél biztosra vehető, hogy igen, itt az idő.
2020. Július 04.
Ezek a tipikus jelei annak, hogy beindult a szülés (fotó: Getty Images)

Attól, hogy egy kismama méhösszehúzódásokat érez, még nem biztos, hogy megindult a vajúdás. A méh tevékenység jóslófájásokat is jelezhet, de azt is, hogy megkezdődött a folyamat. Főleg első gyermeküket váró kismamák esetében nem mindig egyértelmű, hogy melyik érzet, pontosan mit is jelent. Ahhoz, hogy képbe kerüljünk, nem árt tisztázni, hogy miként is megy végbe a folyamat.

A terhességben és a szülésben is fontos szerepe van a méhnyak változásainak. A méhnyak a hüvelyt és a méhtestet köti össze. A terhesség alatt a méhnyak zárt, így nyújt védelmet a baktériumoktól.

A hüvely felől a külső, a méhtest felől a belső méhszáj zárja le. A terhesség során a méhnyak változik, ezt érésnek nevezzük és azt jelenti, hogy a szülés közeledtével a méhnyak elvékonyodik, rövidül, kinyílik. Optimális esetben ez a folyamat nem következik be a terhesség 37. hete előtt, ha igen, akkor fennáll a koraszülés rizikója.

Az, hogy mennyi idő alatt történik meg a teljes tágulás a vajúdás során egyénenként eltérő és függ attól is, hogy hányadik várandósságról beszélünk. Azoknál az anyáknál, akik túllépik a terminust sokkal valószínűbb, hogy zárt a nyákcsatorna, különösen az első terhesség esetén – mondta a Rompernek Dr. Taraneh Shirazian, szülész-nőgyógyász. A szülész tapasztalatai szerint, ha a méhnyak elkezd rövidülni, és kinyílik a méhszáj 1-2cm-re, akkor közeledik a szülés. Természetesen a terhesgondozás végén az orvos maga is vizsgálhatja, ellenőrizheti a méhnyakat és méhszáj állapotát, de van néhány jel, amit magunk is felismerhetünk a szülés közeledtének jeleként.

Enyhe, szabálytalan összehúzódások

Amíg nincs állandó, fokozódó, egyre erősödő méhösszehúzódás, addig nem kell vajúdásra gyanakodni. A méhösszehúzódás, jóslófájást is jelent, de ezek idővel nemhogy erősödnének, inkább elmúlnak.

Távozik a nyákdugó

Ha távozik a nyákdugó, akkor ez általában azt jelenti, hogy a méhnyak vékonyodik és tágul a méhszáj. A nyákdugó távozása jelzi, hogy valami megkezdődött, de a tényleges szülésig eltelhetnek hetek is, de pár óra is.

Tágulás

A tágulás kiszámítható módon történik, szakaszosan, nagyjából egyenletes ütemben. A terhesség végén/szülés kezdetekor a méhszáj kb. akkora, mint egy áfonya, azaz nagyjából 1 cm átmérőjű. Ahogy halad előre a vajúdás úgy nyílik, míg végül kb. egy fánk méretével lesz azonos, azaz 10 cm átmérőjű lesz.

(Cikk forrása: romper.com)